Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

fredag 20. september 2019

Løk og tårer

Ekteskapet vårt har blitt satt på et par alvorlige prøver den siste uken. Jeg er faktisk litt usikker på hvordan det startet, men det ene øyeblikket lå jeg med hodet i fanget hans mens han pjusket meg i håret og i det neste sto jeg midt på gulvet og ropte "Løk vokser nede i jorda. Ikke oppå! Er du HELT idiot?".

Det kan ikke bare være vi som opplever sånt.

Vi ble ikke enige. Han mente løk vokste over bakken, jeg mente den vokste under.

Jeg opprettet en spørreundersøkelse på Facebook.

Som du ser, opprettet jeg to alternativ: "I jorden" og "Oppå jorden". Mine hjelpsomme og kjærlige venner slang på "I butikken", "Kommer an på type løk" og "50/50 - sånn ca."

Ikke veldig nyttig, men jeg tok det som en seier at ingen stemte frem alternativet "Oppå jorden". Lojale venner er verdt gull.

Mens jeg gikk demokratisk til verks for å avgjøre striden, gikk min mann til selve arnestedet for fake news. Han kom opp med opptil flere bilder av løk som til og med jeg måtte innrømme at lå mer oppå jord enn under.

Stillingen var 1-1, så vidt jeg kunne bedømme.

*

Dagen etter skulle vi oppføre oss pent i en konfirmasjon, og i bilen på vei til kirken, spurte jeg om han elsket meg selv om han var en løk.


Jeg nektet å gå ut før han hadde skjerpet seg.




Ekteparet Frisch trodde nå at krisen var over, men nei.

Søndag kveld fikk jeg skikkelig vondt i øyet, og en lommelykt og et forstørrelsesspeil senere ble det klart at smerten skyltes et vippehår. Rusk er ikke farlig, men øyet var rødt og vondt.

Mandag morgen spurte min omsorgsfulle mann hvordan det gikk med meg, og jeg svarte at jeg hadde det bra. Ikke bare fordi jeg er oppvokst i verdens beste land, at jeg er over snittet heldig med alt jeg har, men også fordi jeg føler meg elsket av verdens beste mann. Dessuten var rusket borte, alt jeg kjente var en liten sårhet som jeg antok var ruskets siste hilsen.

"Det har sikkert gått gjennom tårekanalen og ned i magen", sa han jeg lovet å elske som meg selv, eller hva det var, for over 20 år siden. Jeg gjentar: "(...) gått gjennom tårekanalen OG NED I MAGEN".

*

I løpet av de siste tiårene har han kommet med flere utrolige anatomiske teorier:

"Mennesker har to mager"
For maten og drikken kan jo ikke gå i samme mage, mente han. Jeg spurte hvor han trodde tynn havregrøt gikk, og han tilsto at han ikke hadde reflektert over innvoller og deres oppgaver siden han på ett eller annet tidspunkt mente å ha lært det som liten. Igjen et godt eksempel på at man ikke må lure barn, for noen av dem glemmer å verifisere kunnskapen sin. De tror på alt. Barn er ganske dumme.

"Kvinner har ett ribben mer enn menn"
Teorien hans var at historien om hvordan Gud skapte kvinnen av ett av Adams ribben må ha oppstått fordi menn - sammenliknet med kvinner - mangler ett ribben. Sannheten - at menn og kvinner faktisk har nøyaktig det samme antallet - gjorde ham bare forvirret. For hvordan hadde i så fall bibelhistorien oppstått? Nei, si det.

"Kvinner har ikke adamseple"
I hans hode kan ikke en del av en kvinne kalles opp etter en mann, nemlig. Da jeg lot ham kjenne på mitt adamseple, mente han at jeg antakelig var halvt mann.

*

Etter at jeg var kommet inn på kontoret, der kollegene mine som vanlig mottok meg med oppmuntrende hilsninger og mer eller mindre ektefølt ros, merket jeg at irritasjonen over den tåpelige tårekanalteorien fremdeles var sterkt til stede.

Så jeg sendte en spydig melding:

Svaret kom nesten med det samme. Jeg mistenker at han ventet på meldingen min.


Han hadde åpenbart vært på internett igjen. Det stedet der er ikke sunt for folk som ham.


Så jeg utfordret ham til å finne informasjon som kom fra en respektabel kilde.

Da sende han meg en link til denne. Norsk helseinformasjon. Kvalitetssjekket og greier.



"Tåreapparatet består av en større tårekjertel som ligger innunder øyelokket på utsiden av øyet, en tåresekk inn mot neseroten og en tårekanal som fører overskuddet av tårevæske ned i nesen," skriver skandinavias største helsenettside, Norsk helseinformatikk AS, som dessuten kan opplyse at de er støttet av Sosial- og helsedepartementet og ble etablert i 1996. Man må jo nesten tro på sånt.

Så jeg prøvde meg på en siste krampetrekning:


Men han vant denne runden. Og jeg er bare glad for å ha en så snill, kjærlig, kjekk, smart og heldig mann. Heldig, ja.


1 kommentar:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett