Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

søndag 22. desember 2019

Et julemirakel

Mann og barn snakker sammen om ting jeg ikke forstår. Jeg skulle ønske de snakket i koder om julepresangene de har kjøpt til meg, men det er helt sikkert ikke det som foregår. De snakker norsk, men begrepene de bruker kunne like gjerne vært greske for min del.

Jeg prøver diskret å google det jeg fanger opp, men selv om Google har mange fordeler, er det ikke bedre enn det svakeste leddet. Og det leddet er meg: en gråhåret kjerring med tykke briller som prøver å gjette seg til hvordan ordene de bruker skrives. Sånt tar tid.

*

Det er jul, og vi er samlet alle fire - eller fem, hvis du regner med bikkja. Jeg frykter at dette er den siste julen vi er sammen alle fire (eller fem), for barna har flyttet hjemmefra, og det er ingen selvfølge at vi passer inn i planene deres for resten av livet.

De har for øvrig ikke bare flyttet hjemmefra. De har flyttet fra landet. Det kan absolutt ha noe med meg (og/eller matlagingen min) å gjøre, men mest sannsynlig er det ønsket om å flytte til noe og ikke fra noe.

*

- Det er put/call option, forklarer storebror sin studerende lillebror.

Jeg kommer til å tenke på da eldstemann var fem år og vi så Putti Plutti Plott i Grieghallen.

- Likte du det, spurte jeg da vi kom ut i den friske Bergens-luften.

- For å være helt ærlig, mamma, så liker jeg nok Michael Jackson bedre, svarte han som dessuten mente at forestillingen var usedvanlig barnslig.

Jeg googler meg til at det ikke er noen sammenheng mellom Putti Plutti Plott og put call options.

*

Nå diskuteres "spread". 

- Har de noe å gjøre med sengeteppe - som i "bedspread"? spør jeg. Mest for å være morsom, for jeg skjønner jo at de ikke snakker om interiør. Ingen lo (hørte de meg, tro?), men jeg fikk et medfølende blikk fra bikkja.

Jeg plukker opp et nytt ord og konsulterer internett før jeg åpner kjeften denne gang. 

"Yield". 

Siden det tok lang tid å finne ut hvordan "yield" staves, var temaet utdebattert da jeg fant ut at det hadde sammenheng med avkastning på et investert objekt. Det har ikke noe med "gild" å gjøre, selv om man kan tenke seg at det er gildt å få masse yield. Klokelig bestemmer jeg meg for at jeg ikke skal forvirre noen med å blande inn verken gild eller gilde i diskusjonen de nå har forlatt til fordel for "shorting".Siden jeg har vært gift med en finansanalytiker i over 20 år, har jeg hørt om shorting før. Shorting betyr å selger noe du ikke eier fordi du antar at du skal greie å kjøpe det til en lavere pris en gang i fremtiden - og gi det tilbake til den opprinnelige eieren.

Jepp. Det er akkurat så pussig som det høres ut. Du selger noe du ikke har, men siden det er ok for den som eier det du planlegger å selge, og dere begge er voksne og ved sine fulle fem, er det - med enkelte ulike regler i de ulike land - helt lov.

Min teori er at "shorting" hadde vært mindre populært enn hvis det hadde blitt kalt "korting". 

Jeg synes jeg hører samtalen mellom et par sånne Exit-gutter:

- Hans Bjarne er så god på korting!
- Ikke rart. Han er jo bare 165 på strømpelesten. 

*

Tre av fire i familien vår (eller tre av fem, hvis man regner med bikkja) er altså glødende opptatt av finansielle strukturer, beveggrunner og formler. To av de tre er på vei bort fra meg både fysisk og mentalt, og det er akkurat sånn det skal være. 

Barna mine er voksne! De googler i stedet for å ringe meg hvis de lurer på hvordan de skal lage brun saus (de har i alle fall ikke ringt meg om det, men det kan jo både skyldes at de ikke har laget brun saus i hele sitt liv og at de mistenker at jeg ikke kan fortelle dem hvordan de gjør det) men de kom i alle fall hjem til jul i år.

Det er et julemirakel, og det er nesten alt jeg kunne ønske meg.

God jul til deg også.

4 kommentarer:

  1. Riktig god jul til deg og dine også! Fin ring, forresten! :D

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett