Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

lørdag 16. november 2013

Hardtslående korn

Selv om du ikke tenker på ditt forhold til korn hver dag, så gjør det ikke noe om du reflekterer litt over det akkurat nå.

Jeg er havren, jeg har bjeller på

Liker du for eksempel kornåkrer? Tenk på en solfylt dag på sensommeren. De gule, endeløse åkrene beveger seg dovent med vinden, og selv om du vet at kornaks stikker noe inn i helvete, har du bare lyst til å la deg favne av den myke matten som er selve essensen av sommer.

*

Jeg liker kornåkrer. Jeg har likt dem helt siden jeg var liten og satt bak i bilen til mine foreldre som kjørte oss enten til eller fra våre besteforeldre i Vestfold. 

Du kan bake mange brød av det du ser langs E 18 mellom Stathelle i Telemark og Horten eller Sande i Vestfold. Med mindre det kornet blir brukt som dyrefor, ikke vet jeg.

*

En del år senere holdt korn på å føre til at jeg strøk på eksamen i samtidshistorie. Ikke hvilket som helst korn: svensk korn. I alle fall korn på svensk.

Jeg var ikke verdens ivrigste student, det kan til og med tenkes at jeg var direkte uinspirert. I alle fall ventet jeg litt for lenge med å åpne den største og kjedeligste boken - en bok jeg kunne velge mellom å lese på engelsk eller svensk. Tabben var at jeg valgte svensk og at det bare var et par dager igjen til eksamen da jeg fant ut at jeg skulle skumme gjennom pensum.

Boken handlet stort sett om "spannmålslagerna". Og det var klin umulig å lese ut av sammenhengen hva en eller et spannmål var. Jeg skjønte "spann" og jeg skjønte "mål", men til tross for at jeg spurte alle jeg kjente inkludert en kollega av min far som påsto at han snakket flytende svensk, var det ingen hjelp å få. Verken spann eller mål ga mening.

*

Litt for sent til å imponere sensor, fant jeg ut at spannmål er det svenske ordet for korn. Kornloven, som boken handlet om, ble innført for å beskytte kornproduksjonen i England, og først i 1846 ble det (nesten) slutt på å gi eksportstøtte til bønder som ville selge korn ut av landet og på tollsatser som varierte med Englands egen produksjon av korn (høy toll ved lave kornpriser i resten av verden og lav toll når kornprisene likevel var høye).

Det svenske ordet spannmål, kommer fra en skatt målt i spann av tresket korn. De kan jo vurdere å bytte ut det ordet nå, tenker jeg, men det får de selvsagt finne ut av selv.

*

Vi nordmenn skal være ytterst forsiktige med å hovere. Vi blir visstok betraktet som nisser som bruker hele dagen på å drikke olje rett fra havet, og slikt kan jo erte på seg en hvilken som helst finansutsatt europeer.

Vi skal heller ikke mobbe andre for å ha et noe foreldet språk, for det har jammen vi også. 

Du har kanskje hørt noen bruke uttrykket "slå i hardtkorn"? Kanskje bruker du det til og med selv?

*

Hardtkorn betyr hardt korn. Før vi fant ut at vi skulle bruke liter og andre typer mål for tørrvarer, hadde man behov for en standardisert måte å måle verdier på. Da kom en luring på at en tønne med hardt korn måtte være en smart enhet.

Én tønne besto av åtte skjepper eller fire fjerdinger, og var etter dagens mål på 139 liter. En fjerding er det samme som en firedel og hvis du møter noen riktig gamle mennesker, kan du høre at de kaller et kvartal for en fjerding.

En tønne er laget av staver som ble holdt sammen av tønnebånd, og hvis man tok bort tønnebåndet, falt alle stavene fra hverandre. Hørt det før? "Å falle i staver"? 

En skjeppe er det samme som en bøtte, og uttrykket "ikke sett ditt lys under en skjeppe" har du helt sikkert brukt om folk som later som de er beskjedne, men som egentlig bare er ute etter å få ros. Gi dem det. Det er en personlighetsbrist, men vær litt raus. Det koster ikke deg noe.

*

Å slå i hardtkorn betyr å blande (å slå) sammen ulike ting på en urettferdig måte. Hardt korn var et kvalitetsstempel, og det å blande inn billigere og dårligere korn var en skurkaktig måte å få mer penger på.

Da jeg spurte min mann om han visste hva det var, sa han "Ja, det vil for eksempel være å sammenlikne meg med en bosnisk krigsforbryter". 

???

"Du kunne ikke komme på andre eksempler, vel?" spurte jeg.

"Har du blogget om meg og en krigsforbryter?" spurte han mistenksomt.

For å slippe å juge sa jeg "Jeg ber deg jo om andre eksempler!". Den omgåelsen gikk han ikke på, så han spurte igjen, men jeg holdt på mitt. "Kom på noe annet, så slipper jeg å skrive det," sa jeg.

"Ok. Jeg kan sammenlikne deg og moren din," sa han. 

Jeg har ikke hardt korn her, men å få en kilo mel i hodet må da også gjøre litt vondt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar