Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

torsdag 30. mai 2013

#mygg #sex

Rike og velutdannede mennesker får flest myggstikk. Denne konklusjonen har jeg trukket på bakgrunn av en artikkel som opprinnelig sto i Nettavisen og en som sto i det svenske Aftonbladet. Og når det står i avisen – eller på Heder og galle – er det sant. Det er noe alle burde vite.

Forskningen jeg legger til grunn for min konklusjon, skal jeg redegjøre for her:

Nettavisen: «Myggen suger de kåte først»
Først må jeg si at den sarte vestkantfruen i meg har litt problemer med denne. Men siden den sarte vestkantfruen er så sart, kommer hun alltid i skyggen av telemarkingen, og ikke minst; bamblingen. Bamble er en kommune i Telemark som ligger ved kysten mellom Porsgrunn kommune og Kragerø kommune.

Lenge måtte bamblingene helt til Porsgrunn by for å få kjøpt vin og sprit, og siden den veien i mange år var både mørk og hullete, og man derfor ikke synes det var bryet verdt å ofre liv og støtdempere kun for å kjøpe noe man like godt kunne lage hjemme, kunne bamblinger brenne hjemme selv i søvne. 

Til og med små barn kunne lage sats og uten problemer fortelle deg hva destillering var. Når lærerne – særlig innerst i Bamble-skauen – skulle lære bort prosentregning, var vin og sprit de mest pedagogiske eksemplene de kunne finne.

Min oppvekst var preget av at halve badet var bebodd av to vinballonger. Jeg argumenterte med at vi heller burde hatt en hund, hvis det var sånn at foreldrene våre trengte noen flere å gi omsorg til, men nei. All overskytende klapping og stryking ble vinballongene til del.

En gang jeg var på jakt etter bortgjemt sjokolade (det kunne ligge på de merkeligste steder) fant jeg noe som så ut som et avansert instrument for å måle feber, men da jeg spurte hva det var, fikk jeg bare vite at det var noe min far hadde brukt mens han studerte. Siden han er ingeniør, antok jeg at det var noe tekniske greier. I ettertid har jeg forstått at det ikke var pensumrelatert.

Et alkometer, du skal være veldig full hvis du bruker det når du har feber. Søk hjelp hvis det slår ut.

 Når vi nå har fastslått at jeg ikke er så sart, kan jeg igjen ta opp saken i Nettavisen. Ordbruken «suger» sammen med «kåte» anser jeg ikke tilfeldig. Den er heller ikke særlig elegant. Den er rett og slett litt flau, synes jeg. Språklig sett. Men den selger sikkert. Bevares.

Jeg tviler sterkt på at den siterte insektsforskeren fra Folkehelseinstituttet har gått god for overskriften, selv om han var ganske vågal da han sa at «det nok ikke er spesielt smart å ligge i buskene full og kåt». 

Artikkelen kom opprinnelig fra Adresseavisa, og der var overskriften "Myggen tar de kåte først", og det er ikke så mye bedre, sånn elegant sett.

Kjønnsferromoner tiltrekker seg altså mygg, men det er usikkert om alkohol har den samme virkningen. Det kan nemlig hende at man skiller ut flere kjønnsferromoner når man har drukket. Uansett har forskeren sine ord i behold når han sier at det ikke er lurt å ligge full og kåt i en busk. Bare det å ligge i en busk er jo ganske dumt, spør du meg.

Aftonbladet: Rika och väutbildade har mer och bättre sex
Først av alt: Disse svenskene er virkelig så frilynte og teknologiske som noen vi ha det til. De har laget en egen hashtag som heter #sverigeligger (på Twitter, that is). Da jeg søkte på #sverigeligger fant jeg en tweet @bylineMiranda hadde lagt ut: «Ta ligget som det kommer» skrev hun. Det er elegant språk. Adresseavisen burde ansette henne.

Så litt om undersøkelsen artikkelen tar utgangspunkt i: Kort sagt er overskriften svært beskrivende. I tillegg har de sitert en forfatter som stiller spørsmålet «Er det et sånt samfunn vi vil ha?». Han synes det hele er sørgelig. Jeg har prøvd å presse frem noen tårer helt siden jeg lest det, men det går ikke. 

Beklager. Men det kom av at jeg begynte å tenke på at hvis han hadde bodd i Norge hadde han kanskje sagt «Er det slik vi vil ha det? I VERDENS RIKESTE LAND?». Og det fikk meg til å smile litt.

Svenskene har også en egen hashtag som heter #ordspråksligg. «Bedre med et ligg i handen än tio i skogen» skriver @angrymanSverige. 

Jeg kan jo forstå at han er sint. Jeg forutsetter at han vet hva han snakker om, og tipper at han er ganske oppstukket.

2 kommentarer:

  1. De som ikke er kåte, ligger kanskje ikke med rompa bar i Guds frie natur? Dermed er de kanskje ikke så eksponert.
    Ellers ER sommerhomping bak busker og i kratt oppskrytt. Så det har man slutta med - men myggstikk, det får jeg like forbanna. Og hjortelusfluebitt og flåttbitt og jeg vet ikke hva...

    Liker forøvrig etikettern "villdyr" - aner vi en dobbeltbunn her...? Er det myggen eller kåtingen som er villdyr?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg er også høyt elsket om sommeren, men kjærligheten er ikke gjensidig. De små, ondskapsfull jævlene burde vært utryddet, spør du meg.

      Så glad for at du tok det der med villdyr! :-) Jeg fniste rampete da jeg merket den.

      Hi, hi

      Slett