Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

tirsdag 7. mai 2013

Stand by your man

- Kvinner bør holde seg på kjøkkenet, sa en kollega. Jeg skjønte ikke hva han mente. Skal vi liksom gå i veien for han som lager mat og rydder? Det ville jo vært nokså uhøflig og lite fintfølende.

Nei, vi kvinner må være oss vårt ansvar bevisst. Vi må la mannen tro at han er sterk og smart, slik at han kan opprettholde selvbildet sitt. Det er viktig for et hvert menneske. Vi må le av vitsene hans også - ikke hele tiden, for da gjennomskuer han oss - men han må få tro at han er morsom og slagferdig, for hvis en mann har dårlig selvbilde, går det ut over en hel familie. For ikke å snakke om at det i uheldige tilfeller kan gå ut over en hel nasjon. Eller verden.

*

"Det er ikke størrelsen det kommer an på" er et uttrykk som mange har meninger om. Hvis du er mann og litt kort på ett eller flere områder, er du forhåpentligvis omgitt av noen som mener at størrelsen ikke teller.

Jeg skal ikke ta fra deg illusjonen, men det betyr at du må lukke øynene og ikke åpne dem før jeg sier i fra. For det er klart at størrelsen teller. Det eneste som teller mer, er selvtillit og trygghet. Har en mann begge deler, kan man nesten tilgi ham hva som helst når det for eksempel gjelder idiotiske ting han sier.

*

Nå kan du åpne øynene igjen, forresten.

*

Det er jo ikke til å komme forbi at menn ikke alltid er helt på nett. Og da tenker jeg ikke på kommentarer som "Men du har jo et par sko som ser sånn ut" eller "Har du lagt på deg, sier du? Det kan ikke jeg se, dessuten er det jo bare mer å elske."

Nei, jeg hadde ikke noen som liknet på disse, men de har et par i sort i butikken som jeg kjøper i morgen hvis du begynner å sutre. Ok?


For å ta det siste der. (Det første er for dumt å si noe om.) "Mer å elske"? Ikke fornærm oss. Det må da være mulig å si noe annet enn det.

Hva med "jeg elsker deg først og fremst fordi du er en fantastisk person og fordi du får meg til å føle meg som den heldigste mannen i verden"?

Hva med "jeg hører du sier at du har lagt på deg, og hvis du virkelig er misfornøyd med den kroppen jeg elsker, skal jeg hjelpe deg å gjøre noe med det. Jeg går på tur med deg til verdens ende hvis det er det som får deg til å føle deg vel, men hadde det ikke vært hyggelig hvis vi kunne tatt en kopp kakao med krem på veien?".

*

Vi kvinner må støtte våre menn. Det er jobben vår.

Også får vi bare håpe at de gjør det samme for oss. For vi er ikke så ulike som mange tror. Vi er bare oppdratt litt forskjellig. Og vi lider begge under ulike forventninger selv om de blir færre og færre. Med en liten felles innsats kan vi gjøre verden like urettferdig for oss begge, og sørge for at de forskjellene vi ønsker å beholde blir elsket og satt pris på.

2 kommentarer: