Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

mandag 9. september 2013

Valget er ditt

Husets 15-åring har hjemmelekse i etikk. Stakkars barn. Her er diktet "Kanskje" av Ingrid Sjøstrand han skulle ta utgangspunkt i:

Angår det deg kanskje Hva jeg gjør? og hva jeg tenker? Angår det meg kanskje hva du gjør?

Og hva du tenker? Angår vi hverandre kanskje? Du og jeg og alle vi som lever her akkurat nå og som bestemmer hvordan det skal bli i verden. Angår vi hverandre kanskje? Kanskje det ja. Kanskje

Oppgaven var å finne eksempler på hva dette kunne være. I et miljøperspektiv. Hans far og jeg var fulle av ideer, og vi hoppet glatt over at eksemplene vi presenterte krevde en lenger forklaring enn det han kan klare på 1/30-dels skoletime. Vi dro de selvsagte "ikke kast søppel på gaten" og "ikke snik på trikken" før vi hoppet på hjertesakene våre.

*

- Bilparken vår! sa min mann entusiastisk. - Skriv det! Altså ikke familiens, men landets!

(Red.anm. Vi har litt å gå på når det gjelder egen bilpark vs miljø, for å si det mildt.)

- Fordi ...? sa min sønn.

- Norge har Europas nest eldste bilpark og den forurenser noe helt forferdelig, og dessuten dør folk i trafikken. Som FLUER! Vi burde sette ned bilavgiftene og sørge for at folk kan kjøre moderne, trygge biler! Det er 50 prosent større sjanse for å dø i trafikken i Norge enn i Sverige. I Sverige betaler de kun moms for en bil, i Norge betaler vi i tillegg en bilavgift basert på hestekrefter, vekt og CO2, men vekten teller over halvparten. Solide biler får høyere avgifter enn små selv om en liten bil slipper ut like mye dritt. Avgiften burde bare være knyttet CO2! Slik sparer vi miljøet.

"Bilparken vår" skrev 15-åringen i boken sin. Jeg ville gjerne være flue på veggen i morgen.

- Billige klær! sa jeg.

15-åringen hevet pennen fra boken og ba om en forklaring. Jeg sa at det å kjøpe billige klær som er laget av fattige barn i brannfarlige lokaler er en uting. Én ting er at de har dårlig kvalitet - klærne, altså - en annen ting er at de stakkars ungene burde tjent bedre og jobbet i sikre, trivelige lokaler. Dessuten skaper vi unødig søppel, for billige klær blir slitt fort og de kastes fortere enn kvalitetsplagg.

Min mann så på meg, og jeg mente å spore at han var litt imponert over mitt sosiale engasjement. Men så sa han; - Hva vet du om billige klær, egentlig?

I det minste så jeg at guttungen skrev "Brannfarlige klær". Close enough.

Min mann trakk frem Kardemommeloven, jeg hevdet at Kant passet bedre til oppgaven. Jeg har alltid vært fan av det kategoriske imperativet, men jeg er enig i at Kant og politimester Bastian hadde hatt en del å snakke om.

Politimester Bastian og ...


... Immanuel Kant. Ikke akkurat skilt ved fødselen.

Dilemmatrening er både morsomt og viktig. Det er aldri et enkelt svar på et dilemma. Hvis det hadde vært lett, hadde det nemlig ikke vært et dilemma.

I følge min nye favorittbok "Norsk etymologisk ordbok" av Yann de Caprona, er et dilemma en knipe: Det er en situasjon der du er nødt til å velge mellom to like ubehagelige muligheter.

Pest eller kolera, så og si. Eller "Hvis du bare kunne velge én ting; Ville du valgt bort vannklosett eller dusj resten av livet" som var det eneste eksempelet jeg greide å komme på i farten. Jeg er veldig avhengig av begge deler.

*

I næringslivet og i livet for øvrig er de etiske valgene du tar avgjørende. Snarveier kan sikket være fristende, men hvis du vurderer en kjapp løsning så husk på følgende: 
1 Du skal leve med valget ditt, og det skal også dine etterkommere
2 Ikke prøv å snike deg unna ansvaret ditt. En løgn vil bli avslørt, det er alltid noen som vet. For: alle har en bestevenn som holder kjeft.
3 Det er en stor sjanse for at det lettvinte valget ditt kommer til å bite deg i baken om noen år. "Etter den søte kløe kommer den sure svie" er et gammelt ordtak; våre forfedre visste dette, så ta det innover deg. 

Ta valg for fremtiden selv om det koster deg litt ekstra, for det du gjør angår meg og det jeg gjør angår deg. Ikke kanskje. Helt sikkert.

*

PS Da vår sønn hadde trukket seg tilbake til rommet sitt for å kontemplere over sine foreldres engasjement, ga min mann meg et eksempel på det han mente var et resultat av myndighetenes manglende fremsynte valg: - Jeg gikk innom Polet for å kjøpe meg en flaske hvitvin jeg kunne kose meg med under valgsendingene i kveld, sa han. - Men Polet er jo stengt fordi det er valgdag, og hva blir resultatet da? 

- En gin&tonic? spurte jeg mens han åpnet skapet der det står en flaske gin.

- Nettopp, sa han. Som om han ikke skulle hatt et valg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar