Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

onsdag 27. mars 2013

Påsken for dummies

Hvis du ikke vet hva påsken handler om, risikerer du ikke bare å bli sendt lukt ned til helvete, du risikerer også å måtte ta samtlige kristendomstimer om igjen. Eller du kan lese min utgave av "Påsken for dummies".

*

Palmesøndag
Jesus kom ridende inn i Jerusalem og ble møtt av en masse mennesker som viftet med palmegrener for å vise sin begeistring. Dette burde gitt ham et hint om at noe kom til å gå skikkelig galt, men han lot seg hylle der han satt på eselryggen.

Husk at hvis store menneskemasser - eller i våre dager; pressen - hyller deg, så er det bare et tidsspørsmål før noen river deg ned igjen. Eller spikrer deg opp på planker, da. I Jesus' tilfelle.

Hvis du noen gang skulle finne deg selv i en krok mens du prøver å gjemme deg for ondsinnede paparazzier, kan du jo finne trøst i at du i alle fall ikke har nagler slått inn i hender og føtter.

*

Mandag, tirsdag og onsdag
Det er ikke mye å si om disse dagene annet enn at de er en del av "den stille uken". I Norge - som er et av de få land i verden som flyter over av melk og honning (en litt bibelsk referanse, der altså) - kan det se ut som vi virkelig og helhjertet hedrer denne uken.

Faktisk så helhjertet at vi begynner allerede torsdagen uken før. Vi tar fri fra jobben fredag - og gjerne torsdag - før palmesøndag - og farter avgårde bort fra alt det vi oppfatter som en masete hverdag. Jeg vil advare mot denne trenden; det kommer til å gå lukt til helvete hvis vi fortsetter å dytte i oss honning, melk og påskesnop. Ellers må vi forberede oss på tiår på vann og brød.

Dette er en fin innledning til ...

*

Skjærtorsdag
Denne torsdagen er avbildet av en rekke kunstnere. Den mest kjente versjonen er nok Leonardo da Vinci sin. Den minst kjente versjonen er nok denne:

Jesus er han i midten

Denne torsdagen spiste Jesus og disiplene sammen for siste gang. Jesus rev løs en bit fra brødet sitt og sa "dette er mitt legeme" og pekte på vinen og sa "og dette er mitt blod". Det er ikke godt å si hva disiplene tenkte da han sa dette, men jeg hadde vært litt skeptisk med tanke på at han tidligere hadde forvandlet vann til vin. Hvem vet hva han kunne finne på med vin.

Uansett hva de tenkte, ble denne brødbrytingen en tradisjon som i dag kalles nattverd.

Du trodde kanskje at "Skjærtorsdag" hadde noe med å skjære brødet å gjøre? Det har det ikke. For det første tror jeg ikke Jesus brukte kniv og for det andre betyr ordet "skjær" ren eller rense. På norrønt het det skíra, forresten.

Sammenhengen mellom denne spesielle torsdagen og renhet (eller renselse) er at Jesus insisterte på å vaske føttene til disiplene sine før måltidet. Og det var jo pent gjort, selv om det i dag hadde fremstått som litt kleint.

Under måltidet prøvde Jesus å forberede disiplene sine på hva som kom til å skje. "Først kommer det til å bli trist, men så blir det bra igjen," sa han. Og det fikk han rett i.

*

Vi kan ikke snakke om Skjærtorsdag uten å vie noen ord til Judas. I følge Statistisk sentralbyrå er det "under fire eller ingen" i Norge som heter Judas. Det er en grunn til det.

Tenk hvilke assosiasjoner navnet Adolf gir. Du tenker nazisme og jødeutryddelser, ikke sant? Her er den historiske utviklingen for navnet Adolf:

Jeg lurer mest på hvorfor ssb har skrevet "graf" i parentes. Det burde være unødvendig.


Mange foreldre vil mene at det å gi ungen sin navn etter en av verdenshistoriens største massemordere, er det samme som en dårlig start. Slik er det også med navnet Judas. "Judas svikeren" kan du likegodt si, for alle tenker det likevel. Og det unner man jo ikke den verste drittungen.

*

Judas fikk 30 sølvpenger for å angi Jesus til de romerske vaktene. Romerne var sure på Jesus, for de ville ikke ha noen konkurranse. Så etter at Jesus fortalte disiplene hva som kom til å skje og faktisk pekte ut Judas ("den som dyppet brødet samtidig som meg") snek Judas seg ut og sa til romerne at han kunne peke ut Jesus for dem. Måten han gjorde det på, var å kysse Jesus på kinnet. En tradisjon mafiaen har videreutviklet.

Etter måltidet gikk Jesus ut i hagen for å be.

*

Da jeg gikk på søndagsskolen og fikk i oppgave å lage et bilde fra bibelhistorien på flanellografen, laget jeg alltid bildet av Jesus på kne i Getsemanehagen. Jeg lot Judas stå bak et tre, og fordi figurene ble festet til den grønne filten med en slags borrelås, måtte Judas alltid stå på skrå, slik at føttene hans ikke nådde bakken. Treet og Judas var nemlig like høye, men jeg tenkte at det var til pass for ham, dessuten liknet det på et kors. Jeg så nok ganske dårlig allerede den gang.

Eksempel på en flanellograf

De samme 30 sølvpengene ble forresten brukt til å kjøpe tomten der Jesus ble gravlagt, for da Judas skjønte hva han hadde gjort, kastet han pengene fra seg. Hvem som plukket dem opp, vet jeg ikke.

*

Langfredag
Du kan vel tenke deg at dagen hadde blitt lang hvis du hadde hengt på et kors i solsteken. Ingen grunn til å forklare mer om Langfredag, med andre ord.

*

Påskedag
Dette er lørdag. Den dagen er sørgelig. Jesus var lagt i graven og disiplene var så redde for å lide samme skjebne at de satt musestille inne i mørket. Jeg skal ikke dømme dem, for det kan godt hende at frykten var reell.

*

Påskemorgen
Dette er det vi kaller første påskedag. Når jeg sier "Påskemorgen" så vedder jeg på at du får salmen til Nikolai Frederik Severin Grundtvig på hjernen. Nå nynner du nok "Påskemorgen slukker sorgen, slukker sorgen til evig tid ..." før det går opp for deg at du ikke husker mer. Men hvis du vil, kan du høre Kirsten Flagstad synge den her. Hvis du ikke nynner litt på salmen nå, betyr det enten at du er fullstendig tonedøv eller at du mangler noe vesentlig i oppdragelsen din.

Det var selvsagt kvinnene som først oppdaget at graven til Jesus var tom. Da det gikk opp for disiplene at Jesus hadde gjenoppstått, forsto de hva Jesus egentlig hadde ment med at "først kommer det til å bli trist, men så blir det bra igjen". Dette kan vi ikke klandre dem, for hvem hadde trodd at noe sånt kunne skje, liksom. Disippelen Thomas var den som var mest skeptisk. Det er derfor han har fått tilnavnet Thomas tvileren. Jeg synes det er et sunnhetstegn, bare så det er sagt.

*

Andre påskedag
Gud vet hvorfor denne dagen også er en helligdag. Vi burde ha kommet oss tilbake på jobb og reddet verdensøkonomien, mener nå jeg. Men jeg antar at det historisk sett var nokså utmattende å være vitne til denne påskekrimmen på nært hold, og at det av respekt for historien er en offentlig høytidsdag.

*

PS Om 50 dager er det pinse. Jeg har min egen teori om hva som skjedde da.

6 kommentarer: