Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

lørdag 2. februar 2013

Verdens rikeste and i verdens rikeste land

Kjenner du en pussig skrue? Jeg har sett en. Jeg har sett mange. Faktisk flere rader med pussige skruer. Jeg har vært på Maxbo.

En masse pussige gipsskruer


Og her er Maxbos forsøk på å vise hvor lure skruene er. Det var bare delvis vellykket, vil jeg påstå.


En skrue her og en skrue der, blir det fort penger av. Da vi passerte kassen, var vi en drøy tusenlapp fattigere, men garderoben min får snart en ny hylle, og det har jo også en verdi.

Da jeg dro kortet, lurte jeg på om onkel Skrue ble rik på å selge skruer. Det kan godt tenkes at deler av formuen hans stammer fra skrueproduksjon, men man kan da umulig tjene 500.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000. 000.000.000.000.000.000.000.000 på det? Derfor tok jeg en utvidet kredittsjekk av den rike anda.

Det første jeg fant ut, var at han har levd under falskt navn her i Norge siden juni 1949. At han har holdt seg under radaren såpass lenge, skyldes nok at han bare er 99 centimeter. Det er stort til en and å være, men Skrue er også en mester i å gå i ett med omgivelsene. 

Vi har blitt så vant til å se ham i den dressen han en gang kjøpte på salg i Skottland, og som han senere bare har fått sydd en masse kopier av, at vi knapt legger merke til ham. Han er omtrent som en av lyktestolpene du går forbi hver dag. Husker du hvor mange de er eller hvor de står? Neppe.

*

Skrues opprinnelige navn er $crooge. Et navn man lett assosierer med griskhet og nådeløs oppførsel. Og Skrue er utvilsomt en gjerrig faen. Hans nærmeste slektning, Donald, går bukseløs rundt - det samme gjør i og for seg Skrue selv, men det er jo hans valg.

Norske skattemyndigheter har ikke registrert en eneste innbetaling fra Skrue. Damen jeg snakket med trodde jeg tullet da jeg spurte, men hun ble raskt alvorlig da jeg fortalte om min mistanke om skattesnusk siden 1949. 

Jeg kunne høre vill tasting i bakgrunnen da jeg fortalte om den enorme formuen. 1,1 prosent av et 5-tall med 89 nuller bak i en mannsalder, kan jo få en hvilken som helst byråkrat til å få våte drømmer. Særlig i Finansdepartementet, vil jeg tro.

*

Da jeg ringte NAV for å spørre om han tilfeldigvis hadde mottatt offentlig støtte i en eller annen form, fikk jeg først beskjed om at dette var informasjon de ikke kunne gi ut, men da jeg ble satt over til en ny saksbehandler, sa han at han kunne finne det ut, men at det ville ta fire år. Minst.

*

Skrue har klart det kunststykket å være til stede i media på ukentlig basis i 64 år uten at noen har stilt spørsmål verken ved hans manglende støtte til fellesskapet eller ved hans fullstendige ignorans overfor det slitet vi andre må gjennom hver eneste dag. 

"Det er ikke gull alt som glimrer, det er noe som heter diamanter også"
Det er kanskje det smarteste han har sagt.


Uttalelser som "Tung pung gir lett sinn" er jo utvilsomt i Marie Antoinette-klassen, men da han sa "Ærlighet varer lengst, men rik blir du ikke", mener jeg at Økokrim burde rykket ut med beredskapstroppen sin. 

Jeg ringte dem også, men de ba meg om å sende en mail med bekymringen min til dettekommervialdritilågiddeåetterforske@okokrim.no og da skjønte jeg jo tegningen, for jeg har aldri sett en mailadresse som inneholder bokstaven å.

*

Skrue er en moralist, og moralister er det få som liker. Da han sa at man ikke blir rik av penger man tjener, men av dem man ikke bruker, tok jeg det personlig. For en dust! Hadde ikke vi andre brukt penger, hadde jo ikke han tjent noen! Det tenkte han ikke på, nei. Det pistrete fjærfeet.

Jeg gir meg ikke før jeg får plukket halefjærene av ham.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar