Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

søndag 6. mai 2012

Er du et menneske eller en lort?

Når var du sist ordentlig modig? Har du kanskje hoppet i strikk? Sunget karaoke eller gått på glødende kull? Og er det egentlig å være modig?

Hvis du følte deg modig da du hoppet i strikk sist, vil jeg gratulere deg med det, men er du sikker på at du var ordentlig modig? Jeg regner med at du hadde sjekket at strikken var festet godt i begge ender, og du hadde vel dessuten sett noen som hadde overlevd det før deg.

Jeg skal ikke ta fra deg gleden du følte da du gikk på glødende kull eller da du i nesten helt edru tilstand sang

Near, far, wherever you are
I believe that the heart does go ooooon
Once more you open the door
And you're here in my heart
And my heart will go on and ooooon


som om du skulle vært Celine Dions eneggede tvilling. Men jeg har lyst til å si at med mindre du trodde verden muligens ville gå under da du gjorde det, var du ikke skikkelig modig.
"Men då sa Jonatan att det fanns saker som man måste göra, även om det var farligt. ’Varför då’, undrade jag. ’Annars är man ingen människa utan bara en liten lort’, sa Jonatan." (Jonatan og Skorpan i Brødrene Løvhjerte av Astrid Lindgren) 
Når du handler selv om du er redd, er du modig. 
Når du handler selv om du vet at du kan tape alt, er du modig. 

Mot kan ikke måles. Mot er fullstendig individuelt. Hvis du hver eneste dag må hente dine innerste krefter for å komme deg opp av sengen fordi du er syk eller skadet, mener jeg du bør feires for ditt mot av oss andre som er så heldige at vi bare er litt smågretne når vekkerklokken ringer. Men det skjer jo ikke.

Og hvis du etter to generasjoners ønske om blodhevn tar opp telefonen og sier «du, jeg er så lei for det, kan vi bli venner igjen?» bør noen sannsynligvis gi deg en medalje. Hvis det da er sånn at det faktisk kostet deg noe å ringe den dusten av en fetter som i 1949 ikke ville ta sin del av våronna.

Det skal koste å være modig, det er antakelig derfor man sjelden eller aldri får betalt som fortjent.

Når noen kaster seg ned fra stupbratte fjellsider med eller uten ski, fallskjerm eller vett, er det ikke nødvendigvis modig. Det kan også være fryktelig dumt og fryktelig uansvarlig.

Og veldig respektløst både overfor redningsmannskapet som må risikere liv og lemmer og for våre felles penger som kanskje hadde gjort mer nytte hvis de hadde blitt benyttet til å kjøpe kreftmedisin eller en vikartime i en barnehage.

Mot, ansvar og respekt er et solid trekløver, og det kan aldri bli feil.

Den 8. mai markeres Veterandagen over hele landet.  Over 100.000 nordmenn har tjenestegjort i 100 internasjonale operasjoner i mer enn 40 land.

«Respekt, ansvar og mot» er våre soldaters kjerneverdier. De bør adopteres av flere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar