Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

lørdag 29. august 2015

Et par dager i Ove Rogers liv

Ove Roger Oppilia åpnet Dagbladets nettavis og leste høyt for kona og de tre tenåringssønnene: "Arbeidsledigheten i Norge har økt mer enn forventet".

Han smilte skadefro inni seg, men utenpå forsøkte han å se trist ut.

- Det er det jeg har sagt, sa Ove Roger Oppilia. - De som har makta i denna kommunen kjører Norge rett på ræva. Nå må det bli en forandring!

Han kone så på ham og sa at hun ikke kunne vente til Ove Rogers første kommunestyremøte. De tre tenåringssønnene ga faen.

Ove Roger Oppilia var en liten mann. Ikke i volum, nei, for med en BMI på 38 og en høyde over havet på knappe 1,80, så han ut som en forvokst dørstopper. Men selv om han hadde vært høy og slank, hadde han likevel vært liten, for de som gleder seg over andres ulykke, er små og de vil bli gjenfødt som brunsnegler.

*

Du tenker kanskje at det må være himla mange små mennesker som har dødd, for i sommer har du personlig myrdet over 5.000 snegler bare i én av verandakassene, og det er helt riktig. Små mennesker har en tendens til å dø ofte. 

Eller, de dør jo ikke oftere enn store mennesker - svært få dør mer enn én gang - det bare virker sånn, for fraværet av negativiteten de etterlater seg er så veldig åpenbar.

Små mennesker gir dårlig karma. Dessuten lukter de ofte vondt, og mange av dem kan ikke forskjellen på "og" og "å".

*

Ove Roger kan ikke forskjellen på "viss" og "hvis" heller, og en annen ting han ikke vet, er at hans kone kommer til å forlate ham om et par år, ene og alene fordi hun var drittlei alle orddelingsfeilene hans.

Hun fikk nok da hun kom hjem og så en lapp han hadde skrevet til henne:

"Jeg er på kommune styre møte. Går innom mat butikken på vei hjem. Når jeg kommer hjem vil jeg ha kjøtt kake middag og en halv liter."

Hun fikk en inderlig lyst til å slå inn skallen hans med en pose iskalde kjøttkaker samtidig som hun ga ham en halvliter klorin, og mens hun pakket for å dra tenkte hun at hun burde skjønt hva hun begikk seg inn på allerede da de ble enige om å forlove seg og han fikk gravert inn "Evig din susse bass" i ringen hennes.

Ringen la hun oppå lappen han hadde skrevet. Lappen var blodrød etter at hun hadde merket av alle skrivefeilene hans.

"Utrolig at han greier å la være å skrive etternavnet sitt riktig," tenkte hun og sendte en tanke til sin svigermor som fremdeles bodde oppi lia.

Og snipp, snapp, snute, så var det eventyret ute.

***

Hvis du vil vite hvordan det gikk med Ove Roger Oppilia, kan du fortsette å lese, men ikke skyld på meg hvis du mener du har kastet bort tiden når du er ferdig.

***

Neste kapittel

Ove Roger ble altså valgt inn i kommunestyret, men det hjalp ikke stort verken på arbeidsledigheten eller på norskopplæringen i skolen (naturlig nok). Og siden han ikke hadde lært noe av Dagbladets overskrift som egentlig sa at arbeidsledigheten hadde økt mer enn det man kunne håpe på, ble Ove Roger heller ikke tatt på alvor når han sto på talerstolen for å overbevise massene.

Orddelingsfeilene hans var det ikke så lett å oppdage når han leste fra manuset han klamret seg til, men han sa så mye rart! 

*

Her er innlegget han holdt da han ville at kommunen skulle stemme for en ny gangvei:

"Kjære lands menn,

Jeg syns vi må lage en ny gang vei, for når jeg gikk på veien i over i går holdt jeg bokstavlig talt på å bli flat som en panne kake. Jeg mener kommunen gjør folk en stor bjørne tjeneste hvis gang veien blir bygd. I forhold til det har nok noen og enhver sikkert opplevd å savne et sikkert sted å gå i når de skal for eksempel på en kino forestilling. Det er amoralsk av kommune styret og ikke bygge gang veien. Vi må snart anerkjenne at vi må bruke penger på dette. Og jeg blir mistenkelig hvis fler tallet tar til motverge i budsjett prosessen. For å si det sånn: Det er noe muffins her hvis det ikke blir fler tall for ut bygging. Vi må opp fordre folk til å gå. Viss de kjører bil blir de bare passifisert. En vei trenger ikke å ha en høy prislapp heller. Vei med gang vei er bedre enn en vei uten gang vei. Uten gang vei er det en sjanse for at noen dør eller blir funksjons hemmet. Eller at noen får en skrape. Og i forhold til det mener jeg det blir smertelig for dem. Og det er dem som skal stemme på vårs neste gang. Iallefall noen av vårs," sa han med et selvgodt glis.

*

Lederen for det nest største partiet, norsklærer Eva Trine Pederson-Skrimlehei, tok ordet:

"Ordfører, representanter,

Jeg er tilhenger av at kommunen planlegger en gangvei, men det er først og fremst av hensyn til den oppvoksende slekt. Ingen barn bør hindres i å komme trygt frem til skolen der de kan lære korrekt norsk. 

Når det er sagt, og jeg fremdeles har ordet, vil jeg gjerne opplyse representanten som holdt et ... la meg si ... spesielt innlegg før meg, om følgende:

- Bokstavelig betyr at det faktisk skjedde.
- En bjørnetjeneste er ikke positivt
- "I forhold til" brukes når man skal sammenlikne noe
- Det er forskjell på å være amoralsk og å være umoralsk
- Det er også forskjell på mistenkelig og mistenksom
- "Enhver" betyr "alle", "noen og hver" er korrekt, "noen og enhver" er ikke korrekt
- Å sette seg til motverge er ikke det samme som å ta til motmæle
- Muffins er en slags kake
- Passifisert er ikke det samme som passivisert
- En pris kan være høy, en prislapp er som regel liten
- Sjanse står til risiko som forvente står til vente
- Man blir normalt ikke fysisk skadet av å få en skrape
- Smertelig er ikke det samme som smertefullt

Jeg håper for øvrig - og la meg skyte inn at "for øvrig" skrives i to ord - inderlig ikke at noen stemmer på deg ved neste valg, du er en skam for demokratiet og det norske språk. I alle fall for det norske språket.

Takk!"

*

Eva Trine Pederson-Skrimlehei satte seg ned og tørket brillene. "Å, så deilig å få det ut," tenkte hun, men så tok ordføreren ordet og sa:

- Neste sak! Vi forventer et stort underskudd på budsjettet neste år. Underskuddet skyldes manglende avkasting på aksjene våre - vi hadde jo liksom budsjettert med en solid oppgang på børsen. Kommunestyret har vært helt troskyldig og kan ikke belastes for det, som alle vet selges aksjer for spotpris for tiden. For at velgerne våre ikke skal bli kjempesure på oss når de får vite at vi må slette budsjettposten "Underhold i forhold til 17.-mai-feiring", har jeg bestemt å unndra all budsjettinformasjon offisielt. Dette er i forhold til offentligloven.

- Jeg vil ikke sitte her lengre, tenkte Eva Trine Pederson-Skrimlehei, og innså til sin forferdelse at hun skulle sagt "lenger".

*

Ingen av de tre ble gjenvalgt. Eva Trine Pederson-Skrimlehei takket nei til ny nominasjon, blant annet fordi hun ønsket å studere norsk på heltid. Ove Roger ble plassert nederst på listen av nominasjonskomiteen og stemt helt ut da partiet skulle velge kandidater, og ordføreren ble satt i fengsel for aksjemanipulasjon. 

- Hadde han i det minste greid å få aksjekursen til å stige, sukket advokaten hans da dommeren leste opp sin avgjørelse.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar