Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

onsdag 4. februar 2015

Julia og jeg

- I går fikk jeg limbånd på hele ryggen, nedover på ribbena og langt nedover på bena, sa jeg til min nest mest empatiske kollega.

Jeg håpet selvsagt på litt medfølelse, og dro ned halslinningen på kjolen for at hun skulle få et glimt av grusomhetene på ryggen min.

Jeg kunne fått rosa eller lyseblå tape. Kanskje neste gang.

- Jøss. Så de måtte rett og slett lime deg sammen, altså? Herregud, du er virkelig en medisinsk sensasjon, sa hun, og mer enn antydet at jeg ikke hang sammen uten hjelp, og at jeg muligens kunne gjort store penger hvis jeg viste meg frem i full offentlighet eller var villig til å donere kroppen min til forskning.

(Det er jeg, forresten. Bare ta det dere vil etter at jeg er død, men ikke si at jeg anbefalte noe, for det gjør jeg ikke.)

*

Jeg valgte å ikke bli fornærmet. Klokken var jo ikke blitt ni engang, og jeg orker ikke å bli sur før i femtiden. Det gjelder hverdager. I helgene er tidspunktet litt mer tilfeldig.

- Fysioteraputen har brukt tape for at nervene skal bli minnet på at de må få kontakt med de små musklene i skulderen, doserte jeg.

Hun synes det var veldig rart at den forbindelsen bare kunne bli brutt, for som hun sa:

- Du bruker jo musklene i armene hele tiden, da! Tenk for eksempel på bevegelsene når du henger opp tøy og gjør annet husarbeid.

Jeg stirret uforstående på henne, og en annen kollega prøvde å late som han ikke tisset på seg av latter.

- Birgitte skjønner ikke hva du snakker om, kvekket han.

*

Men det gjorde jeg. Selvsagt gjorde jeg det. (Det hadde noe med klær å gjøre. Og kanskje støv.)

*

Jeg har faktisk allerede blitt bedre. Armen kan løftes slik at albuen er i flukt med skulderen, og det klarte jeg ikke i går.

Denne nye evnen kom godt med da jeg kom ut av dusjen i morges. Til tross for den normale frotteringen av rygg og resten av mitt dryppende våte legeme, var ryggen kliss våt. Tapen hadde sugd til seg et par liter vann.

Da jeg sto og tørket ryggen med hårføner med armen i en svært unormal posisjon, sendte jeg en vennlig tanke til Julia Pastrana.

Du vet kanskje ikke hvem hun var? Hjelper det hvis jeg sier "apekvinnen"?

*


Skilt ved fødselen
Julia (øverst) og meg (nederst)*

Jeg lurer på hvordan hun ble tørr etter å ha vasket seg. Hårfønere var nemlig ikke svært utbredt på den tiden hun ble vist frem mot penger.

I følge min mor, hadde jeg ryggen full av sorte hår da jeg ble født. Det er derfor flere fellestrekk mellom Julia og meg enn utfordringene vi begge har med å bli tørre etter en dusj.

Og bare for å ha nevnt det: Julia blir beskrevet som et svært intelligent og varmt menneske. Hun var flink til å synge også, men det er ikke jeg.

7 kommentarer:

 1. Praktfull kjole, digg å se at det er flere enn meg som har fylt førti som liker sånne kjoler - jeg har skapet full og elsker dem - og min datter på tjueen er dødsmisunnelig ...

  Jeg har også blitt sånn tapet. Det funker faktisk, i alle fall i en periode, skikkelig avlastning. Det løser ikke problemet på lang sikt da, funker mer som en hodepinetablett, du tar en og så blir du bra en stund, men du får alltid hodepine igjen på et senere tidspunkt.

  God bedring anyway :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Hvis ikke dette virker, er jeg villig til å prøve stålkorsett. Eller tvangstrøye 😄

   Slett
  2. - for meg funket ikke tapen i lengden altså. jeg valgte å gifte meg med en major istedet. Han har sterke gode fingre som knar opp vondtene i skulderen min. Og så er han grisekjekk i uniform <3

   Slett
  3. Ha, ha! Good for you! Min mann mener at min rygg er grunnen til at han har så sterker fingre. Når det gjelder tapen ... Skulderen har ikke vært så vond siden i sommer. Skal det bli verre før det blir bedre?

   Slett
 2. Oida, det var tapen sin ja. Jeg vet om flere som har brukt slik, men minnes det var råsa og blått og ikke kjøttfarget.
  Må virkelig gå for gull her og håpe det hjelper.

  SvarSlett
  Svar
  1. Lekker kjole. Er det vovven som ser beundrende på?

   Slett
  2. Det er vovsen, ja. Også kalt Whiskey. Vet ikke om han er så beundrende. Mer sånn "Herregud, hva er det du DRIVER med???"

   Slett