Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

søndag 9. juni 2013

I grevens tid

Vet du hvem Per Brahe var? Ikke? Men du har hørt uttrykket "i grevens tid", ikke sant? Greven vi snakker om er Per Brahe og tiden var 1600-tallet. Ganske lenge siden, med andre ord.

Grev Per var en ikke helt vellykket svenske som ble reddet av sin pengesterke herkomst. Egentlig ville han bli offiser, men det var han ikke god nok til, derfor ble han i stedet sendt til Tyskland for å forhandle fred. Det gikk .. sådär. Rikskanseleren var ikke fornøyd, derfor ble grev Per sendt til Finland som generalguvernør i stedet.

*

Finland var altså en del av Sverige på den tiden.

Grev Per så ikke denne karriereendringen som en degradering. Tvert i mot, han var ganske glad for sin nye jobb og reiste rundt i Finland med stor arbeidsglede. Noen steder mente han at veiene var for svingete, og da sørget han for å lage en ny byplan, og andre steder mente han at det passet å legge en by, så da gjorde han det.

Grev Per Brahe. En fyr det ikke var så mye vondt i.

Finnene var fornøyde med ham og alt var fint. Offisielt uttrykte han stor glede ved å samarbeide med de finske bøndene også, men i brev han har sendt hjem til Sverige kan man lese at han synes det var vel mye drikking og latskap. I innlandet var det dessuten en del overtro, skrev grev Per.

På 1600-tallet og sannsynligvis en stund fremover ble uttrykket "i grevens tid" brukt om denne tiden da det meste var fryd og gammen, og ble derfor ansett som positivt.

*

Det kan virke som grev Per hadde mer lykke enn forstand, men det er jo bare fint i de fleste tilfeller. Under en av sine mange reiser rundt i landet, ankom han Kastelholms slott midt i elgjakttiden. Grev Per skøyt to elger før han kom på at han ikke hadde jaktlisens. Da han skrev til dronningen i Stockholm for å be om tilgivelse, nevnte han i formildende grad at den ene elgen var skadd og den andre nesten død av elde. Han ble tilgitt og fikk til og med lov til å jakte igjen.

Uttrykket "i grevens tid" har også referert til den danske borgerkrigen på 1500-tallet. Det var rett og slett bare en henvisning til tiden, og hadde verken noe positiv eller noe negativ ved seg. "Han ble født i grevens tid" betød at han ble født mens grevefeiden pågikk.

Etter hvert fikk "i grevens tid"en betydningsforskyvning. Man hadde kanskje dårlige minner fra tiden da grevene herjet, og det er jo ikke så rart. "I grevens tid" ble brukt om en litt slitsom og trist periode.

*

En del år senere har uttrykket fått enda en ny betydning, og i dag bruker vi det når vi skal beskrive noe som akkurat og på nære nippet gikk bra. "Han kom seg ut av den brennende bygningen i grevens tid". For eksempel.

Og uttrykket "på nære nippet"? Det har ingenting med adelstanden å gjøre. En nip er en spiss. Og hvis du har gått litt i fjellet, har du garantert sett en nipe både her og der. Tenk deg en fjelltopp som luter litt fremover. På gammelnorsk heter det å henge utover for "hnípa", og der har du sammenhengen til dagens uttrykk.

Neste gang du står oppå en sånn topp, kan du jo sende en vennlig tanke til grev Per. Hvis man bare er villig til å lete, finner man sammenhenger i nesten alt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar