Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

onsdag 19. juni 2013

Trafikalt metaforgrunnkurs

Du har sikkert lurt på hvorfor alle andre er så lite opplyste i trafikken. Det slår i alle fall meg hver dag. Derfor har jeg laget et sett med enkle regler som alle kan følge; Fotgjengere, bilister, syklister og andre.

I gruppen "andre" kommer dyr og idioter. Siden få av dem kan lese, slutter dette avsnittet her.

Bilister
Du er den sterkeste. Dette styrkeforholdet er målt opp mot syklister og fotgjengere, derfor er du bilist selv om du kjører en sånn litt lite pen Buddy eller en diger lastevogn.

Kjører du en Buddy må du være ekstra observant.

Ikke bare har du åpenbart fått blindehunden din til å velge bil for deg, men du har ikke engang reagert på at bilens navn er det samme som en dyrebutikkjede. Nå kan jo i og for seg bilen minne om et mellomstort hundebur, men jeg tror ikke det har noen sammenheng. (Hvis du har en Buddy, så ikke bli sur nå. Det var en metafor.)

Siden du er den sterkeste, er det du som må vise mest hensyn. Det går likevel en grense: Det er akseptabelt å kjøre forbi egoist-syklister i kondomdresser som ligger midt i veien. I bygatene kan det være vanskelig å ikke dunke til syklisten med speilet i det du freser forbi, men ikke gjør det. På moderne biler er det mye elektronikk i speil, og det er fryktelig dyrt å få det fikset.

Du er som sagt den sterkeste, men det betyr ikke nødvendigvis at du er den klokeste. "Den Gud ikke ga hjerner, ga Han vinkler og stjerner" er like feil som oppfatningen om at stor motor er lik stor forstand. Derfor ber jeg deg om å bruke sikkerhetsbeltet og å signalisere tydelig hvor du planlegger å kjøre.

Rett frem er ok, det greier du, men før noen rekker å definere blinklys som ekstrautstyr og i tillegg skattlegge det fordi det kommer inn under "pynt, farger og sikkerhetsutstyr" - må du bruke det så ofte du kan. Hver gang du skal svinge av eller inn på en vei, så blink av hjertets lyst. Gjør det helt til det blir en vane.

Syklister
Etter min oppfatning står de fleste syklister i fare for å bli skikkelig syke. Jeg snakker ikke om forkjølelser og andre virussykdommer - eller bakterielle for den saks skyld - jeg snakker om schizofreni. Og det er en alvorlig diagnose. Greit nok hvis du bare holder deg hjemme, selvsagt, men livsfarlig i trafikken. Du kan DØ! Hører du? Du kan faktisk dø.

For svar meg på dette: følger du trafikkreglene for gående eller for kjørende? Du gjør som det passer deg, ja? Akkurat. Jeg har sett deg skjønner du. Ikke bare er du schizofren, men du er en jævla hamskifter også. (Igjen, dette med den nye bruken av ordet metafor - sjekk linken over. Ikke bli sur.)

Du kommer i alt fra gamle kjerringer til menn i 50-årene som bare har minutter igjen før hjertet stopper. Du sykler foran bilen min midt i gaten, og jeg holder meg tålmodig bak. Så får du øye på et fotgjengerfelt ... og plutselig vrenger du over uten å gå av sykkelen; rett foran nesen min.

Det ene øyebikket er du kjørende, og så POFF! skal jeg liksom respektere at du er gående over de hvite stripene. Du gjør det ikke lett for meg å beholde lappen, ser du det? Og hvis jeg mister den, må jeg begynne å gå, og det vil du ikke. Stol på meg. Det vil du ikke. Stikkord er "tegnestifter".

Hvis du har kondomdress og det er nedoverbakke eller mindre enn førti kilometer i timen der du kjører, er det ok at du sykler foran bilen min, men hvis ikke: hold deg på fortauet eller slipp i det minste bilistene frem. Bilistene er ikke slemme - bilene er som regel fylt av en eller flere fotgjengere. Og alle vet jo at fotgjengere liksom er de snille i trafikken.

Mann med hatt. Jeg sier ikke mer.

Fotgjengere
Er du en hensynsfull fotgjenger eller er du bare opptatt av deg og ditt? En enkel test vil avsløre deg: Rusler eller går du fort over et fotgjengerfelt?

Rusler du, må du ta deg sammen. Som min mor alltid sa "verden venter ikke på deg, sett i marsj!". Hun var kontordame på Rygge flystasjon før jeg ble født, så det er mulig det var noe hun plukket opp fra den tiden. Det er i alle fall noe militært over det, synes jeg.

Det var også hun som lærte meg det med vinkler og stjerner, men hun mente at det var riktig. Jeg har erfart at det like gjerne kan være feil.

Hvis du småløper over stripene - ikke for å redde ditt eget liv, men for å slippe trafikken frem - er du en fotgjenger jeg gjerne blir venn med på Face eller slår av en prat med. Slike gutter og jenter vil gamle Norge ha.

I dag så jeg en sånn. Hun løp lettbent over da jeg tutet. Fink jente!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar