Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

lørdag 15. juni 2013

Loper og anti-loper

Jeg har prøvd å lese meg litt opp på antiloper. Du vet, de superraske dyrene som du kan se i naturfilmer fra Afrika. Ofte løper de foran en løve og hver gang jeg ser noe sånt, lener jeg jeg automatisk forover og skriker "fortere, fortere".

Sist gang det skjedde, hørte jeg min mann mumle "Utakknemlige kjerring!" og resten av kvelden brukte jeg på å rose matlagingen hans og å forklare at jeg heiet på en antilope. Det ble en helt spesiell kveld.

*

Bakgrunnen for antilope-forskningen var et spørsmål jeg fikk på departementets sommerfest fredag ettermiddag.  "Vet du hva en antilope er?" sa min kollega. Jeg vurderte ham som edru nok til å svare ham seriøst. "Det er et dyr som lever i Afrika," sa jeg.

"Du vet hva terror er, ikke sant?" fortsatte han. Jeg svarte svevende. Det kunne jo hende mannen var en smule gal. "Og du vet hva anti-terror er?" Jeg sa at det handlet om å bekjempe terror med offensive midler. "Men hva er da en lope?" triumferte han og visste sannsynligvis at jeg kom til å grunne på det helt til jeg kom hjem.

*

Vi har altså antiloper, men har vi loper? Ja, tenk, det har vi. I følge Merriam Webster er "lope" en naturlig gangart som likner galopp. Vi snakker om hester. Ut fra hva jeg kan forstå, holder hester som loper lenger enn de som galopperer.

De to ordene må jo ha en eller annen sammenheng, og jeg vil tro det har noe med hvordan de løper å gjøre.

*

Men min kollega var ikke fornøyd med det. Han antok vel at jeg i skjul kom til å finkjemme internett til jeg kunne svare ham. Derfor fortsatte han: "Du vet hva kontraterror er, ikke sant?". Jeg sa at i mitt hode handlet det om å forebygge, for eksempel med etterretning. "Men hva er sammenhengen mellom det og en kontrabass?". Ok. Han var åpenbart ikke tilregnelig. Det hjalp imidlertid ikke meg. Jeg måtte late som jeg gikk på do, mens jeg egentlig surfet vilt på mobilen min.

Kontra og kontra er ikke nødvendigvis det samme ordet. I musikkens verden betyr kontra dyp, og i vår verden - som altså er en sommerfest i Forsvarsdepartementet - har kontra en ... la oss si ... en mer håndfast betydning.

*

Jeg fikk aldri fortalt ham om forskningen min, for han fortsatte: "Birgitte, hva er en luftgitar?" "En illusjon av en gitar," svarte jeg. "Men hva er da et luftforsvar?" spurte hærbrigaderen fornøyd.

"Stealth," kontret jeg. Og da holdt han kjeft, gitt.

Meg, et F35 og piloten.
Hvis du ikke ser sammenhengen mellom bildet og blogginnlegget, vet du sannsynligvis ikke at Norges nye kampfly, F35, er usynlig på radar; Stealth, med andre ord.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar