Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

onsdag 29. februar 2012

Æsj, bæsj


Da jeg var yngre (for noen dager siden - ref Oscar-utdelingen), ønsket jeg at jeg var kjendis. Men etter å ha blitt litt mer moden, forstår jeg at det er flere ulemper enn fordeler forbundet med å være berømt. 
Den åpenbare fordelen er at meningene dine blir tillagt mer vekt enn fru Hvemsomhelst og hr Gråogtreig, og hvis man for eksempel er prinsesse, kan man til og med regne med tv-dekning når man leser eventyr for små barn. I tillegg til å rett og slett ha makt (jo, man har makt når man bare kan åpne kjeften og bli sitert), så er det jo sponsingen, selvsagt. Ingen kunst å se bra ut på den røde løperen når designerne kappes om å gi deg en kjole.
Men ulempene er enorme - selv i et land som har ca 10.000 kjendiser pr paparazzi (hvis man regner med Ø-kjendiser fra samtige realityserier). 
Særlig belastende er det å være kjendis hvis man er skikonge eller bare konge. I dag har hele Norge fått vite at Petter Northug jr. har rennemage, og for et par år siden fikk Harald (kongen) sine mest private deler skissert og teoretisk dissekert i beste sendetid. 


Kongen hadde riktignok sagt at han ville ha åpenhet om sykdommen sin, men mente han virkelig at medisinske eksperter skulle stå i kø med laserpennene sine og vise hele landet hvor i tissen hans problemet lå? Jeg tror ikke det. Men når det først skjedde, tror jeg han bare sa «ja, ja». Han er ikke en som hisser seg opp, han der, tror jeg. Ingen som er troende til å gå med boblejakke kjøpt på EPA i 1978 er særlig hissige. Det kan man se på dem.
Heldigvis er kongen frisk nå, og jeg tipper skikongen får orden på tarmene sine ganske snart. Hvis ikke, vil jeg helst ikke høre om det. Jeg er nemlig dessverre utstyrt med en livaktig fantasi og et rikt indre liv; antakelig kommer jeg til å drømme om Petter jr i natt. Og det kommer ikke til å bli særlig erotisk.
Som ikke-kjendis og en helt vanlig leser/seer vil jeg gjerne få be om litt diskresjon. Kjære nyhetsredaktører; jeg har invitert dere inn i stuen min, og jeg forventer at dere beholder folkeskikken. Jeg setter pris på at dere kler dere pent og at dere har gredd dere, men gi meg et par sekunders varsel før dere bomber meg med private helseopplysninger på folk jeg ikke kjenner. 
Det skal jo ikke være nødvendig å lukke øynene og putte fingrene i ørene mens jeg messer «LALALALALALA» allerede klokken 18.30 på en vanlig hverdag?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar