Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

fredag 15. januar 2016

Kvinner og dyr

Det var middagstid, og mannen i huset så for seg en harmonisk biff og en avbalansert rødvin. 

Han kunne fått det og antakeligvis mer, hvis han bare hadde vært litt smart.

Hans kone, altså jeg, ville snakke mer enn å spise, og hun, altså jeg, var i humør til en frisk debatt.

*

"Nytt på nytt" hadde akkurat prøvd å lage humor av hendelsen i Köln der over 600 kvinner ble utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet, og jeg mente at de burde være mer varsomme enn det de var. Det er ikke alt som er gøy, og noen ganger bør man tenke litt over at ord kan skade.

Det bragte samtalen, eller monologen, om du vil, over på menneskerettigheter og krenkelse.

*

La det være sagt med det samme: Jeg mener at folk bør oppføre seg. Uavhengig av humør, hodepine, rase, gnagsår og religion, mener jeg at man skal ta hensyn og respektere sine medmennesker.

Problemet med å mene at man skal oppføre seg pent, er selvsagt at man må definere hva som er god oppførsel. Hva er ja-oppførsel, og hva er nei-oppførsel. Ikke bare det, men man må være enig om hvor grensen går for hva man kan finne seg i og hvilke reaksjoner samfunnet skal ha overfor den som tråkker over.

*

Det ikke alltid er så lett å bli enige om hvilke verdier man skal følge. Folk er forskjellige, men hvis vi skal leve sammen og få verden til å gå fremover, må vi bli enige om et minste felles multiplum. Vi må ha et felles verdigrunnlag. (Nå legger jeg til grunn at vårt felles mål er å få verden til å være et bedre sted i morgen enn det den var i går.)

Mine forslag til verdier de fleste i kongens rike kan enes om er demokrati, likestilling og respekt for lover og regler. Det tror jeg vi kommer langt med. 

Særlig hvis vi blander det med raushet, humor og vennlighet som stort sett ingrediensene i kjærlighet, men kall det hva du vil. Kall det Jesus' budskap. Kall det sunn fornuft. Kall det filantropi. Kall det hva søren du vil.

*

Motsetningen til disse verdiene er diktatur, diskriminering og lovløshet. 

Noen mener faktisk at det er greit å fremelske den sterkestes rett, men det er vår jobb å si i fra hvor grensen går i det samfunnet vi lever i. 

For: Hver gang vi ser verdiene våre bli ignorert uten å heve stemmen og fortelle at grensen er brutt, blir det litt enklere for bøllene å gjøre som de vil neste gang.

*

Har du hørt historien om frosken som ble lagt i en kjele med passende kaldt vann? Noen skrudde opp varmen under kjelen, og langsomt steg temperaturen. Frosken svømte rundt og rundt, og varmen økte så sakte og forsiktig at da det gikk opp for ham at vannet var for varmt, var han så sløv at han ikke hadde mulighet til å redde seg fra skjebnen som et kokt amfibie.

Denne frosken er hentet fra www.spreadshirt.no.
Den frosken jeg kysset - og giftet meg med - får jeg ikke lov til å vise bilder av her.

- Vi må stå opp for våre prinsipper, mente jeg. - Hvis ikke blir det bare bråk og tull, og vi blir kokt levende!

*

Han ville helle skåle. Jeg matet bikkja fra bordet med vilje. Litt for å irritere ham og litt for å gjøre bikkja glad.

- Folk kan selvsagt bli lei seg eller krenket av de underligste ting, sa jeg. - Men det er aldri lov til å skade noen fordi man selv er lei seg eller fornærmet. Verken psykisk eller fysisk.

- Nei, sa han.

Jeg spurte om han var enig eller uenig, for jeg skjønte ikke hva han sa nei til. Man må jo kunne forvente at folk tar et standpunkt!

- Helt klart, svelget han. - Kvinner og dyr er jo også mennesker.

Som sagt: Han kunne fått så utrolig mye mer ut av denne kvelden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar