Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

onsdag 6. januar 2016

Kaker, krig, fred og utenrikspolitikk

Det har vært seriekveld i heimen. Jeg fikk overtalt min mann til å rive seg løs fra viktige oppgaver som jobb, en kjempespennende Tom Clancy-bok (som han sovnet til) og diverse huslige sysler.

Det er jo så koselig å gjøre noe sammen! Sier alle.

Når vi gjør noe sammen, ender det alltid med en konkurranse, og hvis jeg taper eller mener at han har vært i overkant frekk, henger jeg ham ut på nettet.

*

Først ut var "Krig og fred" på NRK.

- Du MÅ komme å se på denne, det er en klassiker! mente jeg.

Han lot seg overtale, men typisk nok kom han for sent til å få med seg persongalleriet vi ble introdusert for i de første fem, ti minuttene.

Siden jeg har lest nesten hele verket, klarte jeg så vidt å forklare hvem som var hvem og hvilke intriger de var involvert i, men etter en halvtime ble han litt fjern, og da oppdaget jeg at han leste morgendagens DN på mobilen.

- Tenk så morsomt at de har kalt opp to av rollefigurene etter kaker! sa jeg.

- Hm? Ja! Så fint, svarte han på autopilot.

Jeg fortsatte: - Der er Pavlova og der er Napoleon! sa jeg og lurte på om han trodde at Tolstoji hadde tenkt på kaker da han skrev.

(Hun vi så på tv het Pavlovna og ikke har det spøtt med kaker å gjøre, men det var nært nok i denne sammenhengen.)

Jeg hadde håpet på et tegn som røpet at han skjønte at jeg tullet, men nei.

- Kake er godt! sa han.

Pavlovakake (bildet er fra Tine.no)

Anna Pavlova (bildet er fra biography.com) og hun har ingen ting med Krig og fred å gjøre, så vidt jeg vet

Napoleon Bonaparte (bildet er fra biography.com)

Napoleonskake (bildet er fra Tine.no)

Vi gikk sømløst over til Madame Secretary på TV2 som startet opp igjen etter et alt for langt avbrekk.

Bildet er fra spoilertv.com

Blant utenriksministerens mange utfordringer i kveldens episode, var at hun måtte synge en tullesang på en eller annen kjempeviktig tilstelning. At hun i tillegg måtte fungere som president noen timer fordi presidenten kanskje var død og visepresidenten lå på sykehus, var detaljer.

*

Det som var en detalj for meg, var det formelle i rekkefølgen av arvtagere når presidenten og visepresidenten er ute av drift.

Det var det ikke for min mann. Han begynte å google og fant ut at de hadde hoppet over Speaker of the house ("Ha! Det har gjort en FEIL!").

Dette gnålte ham på resten av episoden. Jeg prøvde å avlede ham med hva som skjedde på skjermen, men det er enklere å få bikkja til å stå på hodet med en kaffekopp i den ene labben enn å få hans oppmerksomhet når han mener at noen har gjort noe galt.

*

Madame Secretary fortsatte imidlertid ufortrødent sitt arbeid for nasjonens beste, mens hun bekymret seg for sangen hun skulle synge. Den som staben hennes hadde diktet i hop på melodien av Billy Joels "For the longest time".

*

Idiotisk nok konsulterte hun familien under deres felles frokost en helt alminnelig hverdag. Du vet en sånn frokost som BARE er på TV. Der far leser avisen, barna finpusser på skolearbeidet og småkrangler litt, og mor vimser rundt med kaffekoppen uten å få gjort annet enn å vimse rundt med kaffekoppen.

Kanskje med unntak av å spørre et av barna om hvordan det gikk på den siste matteprøven. Selvsagt svarer barnet at det gikk kjempedårlig, for det ble seks minus. Taper.

- Ikke sant at jeg kan synge? spurte utenriksministeren sine barn.

Plutselig gikk de søte små fra å være liksom-uvenner til å bli rørende enige, og uten videre omsvøp fortalte de sin mor, ministeren, at hun var fullstendig tonedøv.

*

- Ha! Tonedøv! Det er du også, sa min mann.

For ordens skyld: Det er jeg ikke. Jeg var medlem av barnekoret Lyset i tre år, og mesteparten av den tiden hadde jeg vett nok til å gape når de andre sang, men selv om jeg ikke har sangstemme, kan jeg noter. Faktisk vil jeg påstå at jeg ikke er langt fra å ha et perfekt gehør.

Men han fikk meg til å føle meg som en dust (jeg ble nemlig med på et par drikkeviser i helgen, og jeg tenkte med lett rødme i kinnene hvordan det måtte ha hørt ut).

Derfor henger jeg ham altså ut på nettet i dag også.

PS Han har ikke bare familiens desidert verste sangstemme, men han tror han kan plystre. En gang vi satt i bilen begynte jeg å google nærmeste verksted før jeg fant ut at ulyden kom fra sjåføren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar