Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

mandag 26. november 2012

Jeg er stygg og dum, visstnok

Kjære Lise og Turi,

Jeg skriver til dere i dag fordi jeg lenge har gått og lurt på hva som får mennesker til å felle dom over andre så nådeløst. Dere er på ingen måte de verste jeg har vært borti, og selv kan jeg være enda et par hakk hvassere enn begge dere to til sammen, men dere vet - selvinnsikt ligger ikke for alle.

*

Dere er begge kvinner jeg beundrer. Dem er det ikke mange av. Menn jeg beundrer kan man telle på én hånd, og da er én av dem Dalai Lama. Han er en kul fyr. Morsom, og i stand til å sette skapene på plass uten at noen blir lei seg. Så vidt meg bekjent.

Det kan dere sikkert klare også. Hvis dere vil.

*

Lise, for å ta deg først. Under demonstrasjonen mot pels tidlig i november, holdt du en appell. Du er sterk motstander av pels. Det respekterer jeg. Pelsmotstandere er som regel motstandere av pels av hensyn til dyrevelferd, og siden de mener at ingen dyr har det bra i bur, forstår jeg at det blir saftige appeller.

Jeg er ikke pelsmotstander, men jeg aksepterer selvsagt ikke mishandling av verken dyr eller mennesker. Jeg har til og med sympati for trær, og er av den grunn motstander av at man skal dra uskyldige grantrær inn i hus rundt juletider. Men jeg antar at dette synspunktet fort kan bli oppfattet som useriøst, så la oss ikke dvele ved det.

Under demonstrasjonen sa du (forutsatt at du er sitert riktig): "Til dere som bruker pels vil jeg si: Jeg vemmes. Det gjør dere stygge både på utsiden så vel som innsiden. Skam dere."

Mener du dette? Det er jo helt absurd. Jeg ville veldig gjerne vite om du er så kategorisk selv etter at du har tenkt deg om. Jeg kan gå med på at du mener at pels er stygt og ukledelig, men at mennesker er stygge både utenpå og inni? Det er sterke saker, altså.

Dessuten får slike utsagn meg til å lure på hvordan noen kan undres over at det er krig i verden.

Min favoritt-Nemi. Av Lise Myre.


Også til deg, Turi. Norges første kvinnelige ruteflyger, ikke sant? Jeg aner ikke om du har pels, men det er heller ikke det vi to skal snakke om.

I likhet med Lise, har du vært veldig bestemt i din vurdering av dine medmennesker den siste tiden.

I et intervju med TV2 sist lørdag, snakket du om fly og flybransjen, og du påpekte at det var spesielt at drosjeturen til flyplassen snart kostet mer enn selve flyturen. Konklusjonen din var at det var noe galt med flybransjen.

Jeg tror det er noe galt med taxinæringen. Det kan umulig være riktig at noen skal kreve over 1.500 kroner for en tur fra Oslo til Gardermoen når andre tar 500. Men hva vet jeg.

Selv om jeg er mer opptatt av taxiprisene enn av flyprisene, sånn rent bedriftsøkonomisk (her kan jeg høre en spydig latter fra en lærer jeg hadde på videregående) fulgte jeg deg så langt. Du er en karismatisk kvinne og kom godt gjennom skjermen.

Turi Widerøe, Norges første kvinnelige ruteflyger


Men så sa du: "Publikum er stort sett for dumme til å spørre om annet enn billigbilletter."

Hæ???

I hele mitt liv har jeg fått høre at jeg er en idiot som betaler overpris for klær og sko, og nå er jeg dum fordi jeg vil komme til Paris på billigste måte?

Hvordan i all verden kan du skylde flybransjens elendige håndtering av konkurransesituasjonen på kundene? Hva med gullpensjonene i SAS? Hva med ideen om å være pilot mellom Oslo og Bergen er finere enn å være bussjåfør? Hva med den totale mangelen på å interesse for å kutte unødige kostnader? Hva med fagforeninger som vet at de kan gi en god dag i hva ledelsen mener fordi de har politikere i tre land de kan sutre til?

Bortsett fra enkelte uttalelser fra Fred Olsen har jeg ikke hørt noen som bryr seg om snittet på flyvertinnenes uniform, så at det er et salgsargument kan vi også se bort fra, tror jeg. Vi lever rett og slett i en annen tid. Alle må tilpasse seg den.

Og fremfor alt, så tror jeg vi alle kan ha godt av å tenke oss litt om før vi er så bastante. Jeg kan godt begynne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar