Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

søndag 25. november 2012

Var hun som fant opp hjulet medlem av Mensa?

Hva vet du egentlig om foreningen Mensa? Hvis du ikke vet en dritt, men sitter og lurer på om det har noe med den kvinnelige syklusen å gjøre, vil jeg ikke at du skal føle deg dum. Det er plass til deg her i verden også.

Mensa er en klubb for veldig smarte mennesker. Det finnes tester man kan ta, og hvis du scorer 98 prosent eller mer, kan du bli medlem hvis du vil. 

*

En gang fant jeg en Mensa-test i KK. Jeg mistenker at den ikke var autorisert, men jeg klarte alle spørsmålene på kortere tid enn det som var kravet, så jeg kan ha vært kjempesmart på et tidspunkt. Jeg ville bare nevne det.

*

På Mensas nettsider kan man lese dette: 

"Alle medlemmene har til felles at vi har skåret blant de 2 % med høyest IQ på en godkjent IQ-test. I tillegg har personlighetstesting vist at i gjennomsnitt er vi mer nysgjerrige og åpne for nye opplevelser, ideer og tanker enn resten av befolkningen. Vi tenker ofte "Hvorfor ikke?" Og vi liker å finne opp bedre hjul eller nye måter å finne opp hjulet på. Erfaringsmessig har mange medlemmer god humor, og mange liker å prate."

Tyder dette på uovertruffen intelligens, tenker jeg. Svaret mitt er nei. De fleste jeg kjenner vil si at det er bortkastet tid å prøve å finne opp hjulet på nytt. Over 98 prosent, mener det, faktisk. Og vennene mine er råsmarte. 

Dessuten er det irriterende mange av dem som sier "Hvorfor ikke?" - de fleste er imidlertid under fire år.

*

Mensa skryter også av medlemmenes varierte bakgrunn:

"For øvrig finner vi de fleste yrkesgrupper representert: Lærere og studenter, sykepleiere og leger, direktører og sekretærer, matematikere og programmerere, kjernefysikere og astrofysikere, økonomer, piloter, ingeniører, bussjåfører, bønder, arbeidsledige, journalister, musikere, gründere, psykologer, språkvitere, dørvakter, designere, idrettsutøvere og barnehagepersonell ... Kort sagt: Kanskje er naboen din medlem av Mensa!"

I tillegg til å være smart, må man ha en enorm lungekapasitet hvis man skal lese hele denne setningen uten å dø av surstoffmangel.

*

Mensa er altså en forening for smartinger. Smartingene har tre formål med virksomheten sin: 
1) identifisere og fremme intelligens 
2) oppmuntre til forskning på anvendelse av intelligens 
3) gi medlemmene et stimulerende miljø

Jeg er ikke så imponert. For meg virker det som det er en klubb for mennesker som digger seg selv, og det eneste som forener dem, er et tall som måler IQ. Og kanskje en litt usunn interesse for frimerker og flate, fotformede sko.

*

I den andre enden av skalaen (vil noen kanskje si) har vi en stiftelse som heter Rettferd for taperne. De ble stiftet i 1993 på "verdens første taperkongress" (dette sier de selv). Taperkongressen ble lagt til Gjøvik. 

Og der har jo alle et søskenbarn, så ikke le.

Gjett hvilken av de to nettsidene dette bildet er hentet fra?
Hvis du tror det er fra Stiftelsen Rettferd for tapere, blir du neppe medlem i Mensa.

Stiftelsen Rettferd for taperne sitter ikke bare og koper og koser seg med misnøyen, slik man kanskje ville tro. Nei, da. 

Her er deres formål:

"Målsettingen er å hjelpe ulike utsatte grupper som opplever seg som tapere, og som har vært utsatt for:
- Feilplassering i skolehjem, barnehjem og fosterhjem
- Seksuelle overgrep
- Mangelfull skolegang
Vi kan hjelpe deg med å innhente dokumenter og skrive søknad til stat og kommune. Arrangere møter mellom taper og oss dersom det er nødvendig.
Stiftelsen påtar seg å holde foredrag over aktuelle emner. Vi er mye brukt på høgskoler, universitet og folkehøgskoler rundt om i kommunene. Ta kontakt i god tid."
*

Klart som blekk! Ikke noe uklart vås som "identifisering, fremming eller oppmuntring". Dette er foreningen for de som bruker hjulet. Foreningen for dem som forventer effektivitet. Ikke dem som diskuterer i timesvis hva som kan gjøres for å forbedre et produkt menneskeheten har brukt uten nevneverdige problemer i tusenvis av år. 

Så, kjære speil på veggen der; hvem er egentlig smartest i landet her?

Dette bildet er også hentet fra Mensas nettside. Hvis e'en og n'en var der før bokstavene G A N G ble lagt, bør de levere inn medlemskapet og legge ned hele foreningen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar