Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

lørdag 30. juni 2012

Vennlig hilsen onkel politi

Jeg har aldri fått en fartsbot, men det er ren flaks. Fotobokser og sivile politibiler skremmer meg ikke så veldig, og jeg kjører ikke fortere enn at jeg skulle hatt råd til å betale en bot i året. Ja, si hvert femte år, da. Litt avhengig av størrelsen.

Grusom blåfarge. Den kunne de godt gjort noe med.

Det som derimot hadde fått meg til å opptre perfekt i trafikken, var om noen i hemmelighet ga meg poeng for god oppførsel.

  • God fartsavpasning - 5 poeng
  • Stoppe for en fotgjenger som hadde planer om å krysse gaten, men som ikke hadde vett nok til å se seg for - 15 poeng
  • Holde fartsgrensen og kjøre i høyre felt for å slippe andre forbi - 10 poeng 
  • Blinker korrekt i rundkjøring - 2 poeng
  • Ikke sprute vann på fotgjengere - 50 poeng
  • Bruke bilbelte - en selvfølge
  • Legge seg i riktig fil i rundkjøringer - 0 poeng (det hadde tross alt blitt litt urettferdig ettersom nesten ingen gjør det riktig)

For eksempel.

En eller to ganger i året kunne politiet eller andre myndigheter gi oss perfekte bilister en liten påskjønnelse. Jeg tar gjerne i mot blomster og sjokolade, men jeg hadde også blitt glad for en mail.


Forslag til tekst

Kjære Birgitte,

Våre tjenestemenn har gjennom året observert aldeles utmerket kjøring fra din side. Du er et eksempel til etterfølgelse, og vi er svært glade for at trafikanter som deg er ute og kjører innimellom. Det er nok av andre som ikke er så perfekte som deg. Det har du sikkert opplevd selv.

Det vil si - vi vet at du har opplevd det selv, og vår tjenestemann som så og hørte deg henholdvis vise finger’n og tute på idioten som tok en usving rett foran nesen din i Sørkedalsveien i juni i år mente at det var helt på sin plass. Du ble derfor ikke trukket et eneste poeng etter den hendelsen. Det må være lov å si i fra. Husk bare å se an folk du flasher den midterste fingeren til. Det har vært hendelser der de har tatt igjen.
Vi vil også advare mot å tro at alle de som kommer fra høyre i Frognerveien er pyser. Normalt er de det, men hvis du er uheldig kan det hende at en av dem med fullt overlegg benytter forkjørsretten sin og svinger ut foran deg bare for å få seg en ny forskjerm. 
Vi har lagt merke til at du gir dem en sjanse til å kjøre, men du kan jo vurdere å gi dem litt mer tid en to nanosekunder før du dømmer dem som "tannløse kjerringer" slik du skrek ut av vinduet da damen i den røde Yarisen ikke klarte å bestemme seg om hun skulle kjøre eller ikke og endte med å kvele motoren halvveis ut i krysset. 
Vår tjenestemann som observerte opptrinnet lo så fælt at han måtte hjem og skifte og da glemte han å skrive rapport, ellers hadde det nok blitt et minuspoeng eller to etter det.  

Vennlig hilsen
onkel politi

2 kommentarer: