Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

lørdag 6. september 2014

Kjære Børre Rognlien

Noen mener at man bare skal sitte stille å se på at motstanderen ødelegger for seg selv, men jeg har kommet til at det er for mye trist og leit i verden til at jeg synes at det er greit.

Derfor, kjære Børre - hvis du synes det er ok at jeg bruker en såpass uformell tone - har jeg lyst til å gi deg noen råd, basert på erfaringer.

Funnet på Goolge - antok at jeg kunne bli saksøkt for å bruke de vanlige ringene, men er ikke helt trygg nå heller


Punkt 1
Du er veldig følesmessig engasjert i dette. Det er bra, for man skal brenne for det man driver med, men det er ikke bra hvis du er typen som lar deg provosere. Og det gjør du.

Jeg vet ikke hvor du er vokst opp, men du oppfører deg som en fornærmet vestkantgutt som må kjøre på fjorårets ski. Sånt går ikke hjem. Ikke engang på vestkanten. Du må ikke være sur på TV!

På TV må man være forståelsesfull og EMPATISK. Også må man helst ikke klø seg noe sted med mindre man er en litt nerdete professortype som klør seg i hodet eller sånn litt sjarmerende på nesen, men det legger jeg til helt for egen del, for jeg er litt pysete med hensyn til kropp og sånn. Ikke sitt og klø deg på armene, er du snill. For min skyld.

Punkt 2
Du trenger ikke si ja hver gang en journalist ringer og stiller deg et spørsmål.

Du skal faktisk ikke se bort fra at de ikke vil ditt eget beste. Tro det eller ei, men å få en sak der du anklager selve FOLKET for å være inkonsekvente, er et lite skup for en journalist. Og hvem er det som sitter igjen med egg i trynet? Du trodde kanskje det var folket? Nope. Det er deg, Børre. Og det var vel ikke meningen, var det?

Jeg vil tro at du gikk inn i den intervjusituasjonen og tenkte "nå er det på tide at folk forstår at de ikke BÅDE kan si nei til OL i Norge OG heie på guttene og jentene våre når de tar medaljer et annet sted i verden".

Men du skjønner det, Børre, at det går helt fint. For vi - folket - ser forskjell på IOC og den enkelte utøver. Når vi heier på Bjørgen heier vi ikke på Heiberg. Vi heier IKKE på Heiberg, faktisk. I alle fall ikke jeg.

Punkt 3
Her er det på sin plass å flagge min egen holdning til OL og sport generelt. Jeg er som du sikkert har forstått ikke for et OL i Oslo. For min del kunne man droppet OL helt, eller delt det opp i mange ulike konkurranser og lagt det til land rundt om i hele verden. Jeg ser ikke hvor det ene sportsarrangementet begynner og hvor det andre slutter, for selv om jeg vet at det er OL hvert fjerde år, går det i ett for meg.

Det eneste jeg er sikker på, er at det ikke heter olympiade, for en olympiade er perioden mellom hvert OL. En olympiade er altså en fireårsperiode, men her er det så mange som sier feil at jeg begynner å lure på om de har endret reglene uten at jeg har fått det med meg.

Mine motargument er IOCs organisasjon (korrupt, arrogant og usportslig så vidt jeg kan forstå) og kostnadene. I tillegg er det vel så sjelden at det muligens ikke er mulig å vise til et OL som ikke har sprukket big time budsjettmessig.

Dessuten bodde jeg på Lillehammer da optimismen var på sitt sterkeste og jeg var vitne til pampene på svært nært hold (det merket meg for livet). Optimisme er kjempefint, bevares, men realisme er mer bærkraftig. Det er mer utholdende, liksom.

Så kjære Børre,
neste gang du skal på TV foreslår jeg følgende:

1 Ikke klø deg (det ser ut som du kjeder deg og helst ville være et annet sted)

2 Ikke snakk om folket (la Kongen ta seg av den delen), snakk om hvor glad du er i OL - dropp politikken, finn frem til den barnslige gleden du hadde den gangen du jobbet frivillig, den gangen du brant så mye at du jobbet gratis - før du ble pamp.

3 Ta litt selvkritikk, si gjerne unnskyld (men ikke for at du klødde deg - det er bare min greie). Si for eksempel "Det ek'ke lett dette her, jeg er så innmari redd for at vi ikke skal få vise frem alt vi mener vi har å by på. Se på Norge, da! Vi har det jo så flott her! Vi har sunne idrettsutøvere, vi har naturen og vi kommer ikke til å arrangere dette hvis IOC presser gjennom kravene sine. Det er helt uaktuelt at de pampene der skal diktere hva som skal skje på norsk jord."

4 Hvis du ikke klarer det, er det kanskje ikke du som skal fronte dette i det hele tatt. For litt av gamet er å vite når man skal gi seg.

Men du? Ikke send Heiberg på.
Eller drit i det. Send han på du, det er like morsomt hver gang.

5 kommentarer:

  1. Jeg heier på deg!!!! Nei til OL i Norge!!!!!!

    SvarSlett
  2. Jeg ser sjelden på debatter på TV og i alle fall om OL, men jeg er helt enig med deg.

    SvarSlett
  3. Håper ikke Børre leser dette for han fikk meget gode tips som også kunne rokket ved min bastante OL i Oslo motstand.

    SvarSlett