Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

lørdag 4. april 2015

Det store påskemysteriet

Evolusjonslæren og læren om markedsmakt har mye til felles. Det ingen vil ha, forsvinner hvis man ikke gjør tiltak for at det skal bli værende.

Ta for eksempel veldig korte menn med store føtter, langt nesehår og dårlig kroppslukt. For veldig, veldig lenge siden (vi snakker tusenvis av år) mysset det av slike. De var over alt, og fordelen deres var at de var kjempesterke. Altså hadde de draget på kvinnfolk som trengte tak over hodet og mat til barna sine.

Etter noen år fant menn med høyere IQ, lange ben og bedre kropplukt ut at de kunne bruke enkle verktøy og våpen til å finne mat og bygge hus til små barn, og da ble det dem som fikk bringe genene sine videre.

Dette bevises daglig, for når så du sist en mann på 1,25 med nesehår til knærne som stinket så mye at det eneste som tok oppmerksomheten bort fra ånden hans var de enorme føttene? Tenkte meg det, ja.

*

Hvis vi hopper litt frem i tid, ser vi at folkets markedsmakt er nokså sterk til og med i samfunn som holder den røde fanen høyt. Du trenger ikke stemme blått for å mene at Cola med kirsebærsmak var en drikk verden ikke tapte mye på å miste.

Cherry Coke kom og gikk. Den kom fordi noen med masse penger mente det kom til å gi dem enda mer penger, og gikk fordi folket ikke likte den, og da skjønte folka med masse penger at de tvert imot fikk mindre penger hvis de fortsatte å produsere skvipet.

*

Noen ganger må fellesskapet gå inn og overstyre markedet. Hvis ikke, hadde det for eksempel ikke være særlig mye internett rundt på knatter og knøs i dette landet. Ikke så mange broer på Vestlandet heller, forresten. Og medisiner til folk med sjeldne sykdommer, hadde det ikke lønt seg å produsere, for de syke menneskene kunne jo ikke betale.

Dette er noe av bakgrunnen for at vi betaler skatt, og det er lurt. Det er også lurt at skattepengene våre går til politi og forsvar, for vi vil ikke at politi og forsvar skal være drevet av andre enn de som har lovet å passe på oss alle og gi oss en rettferdig behandling uansett hvordan vi ser ut eller snakker.

*

I Norge vil troen på hvor mye eller lite fellesskapet skal blande seg inn, ofte definere de ulike partiene. I alle fall på papiret. Vektingen av fellesskapets påvirkning på enkeltmennesket og enkeltmenneskets påvirkning på fellesskapet, er et ideologisk spørsmål for mange, og da velger de parti ut fra det.

Eller så velger de det mora deres stemte på, for det funket fint for henne. Noen velger til og med parti ut fra hvor pen de mener at partilederen er, eller ut fra hvor teite de mener at de andre partilederne er.

Og det må de gjerne gjøre, for i Norge kan man nesten ta ubegrensede dumme beslutninger uten å bli straffet for det. I alle fall ikke gjennom lovverket. Selv om enkelte vil mene at bompenger og sykehussentralisering er en straff, så er det altså ikke det.

*

Jeg har altså gitt deg to eksempler på hvordan evolusjonen og markedet fungerer - gitt at ingen av dem blir utsatt for innblanding - og dermed bevist likheten mellom naturens utvikling og menneskeskapt utvikling.

Men ingen regel uten unntak, og her kommer påskemysteriet: Hvordan i helvete har snorking overlevd siden tidenes morgen?

*

Da menneskene bodde i huler, hadde snorking en misjon. Tenk deg at familiens overhode (den gang var det stort sett menn) lå og sov i huleåpningen mens han utstøtte lyder ingen ville dyr i verden ville våge å gå nær. Familien var trygge, og barna døde bare hvis de uheldigvis ble smittet av sykdommer alle med vettet i behold vaksinerer dem mot i dag.

Hvis de ikke døde av difteri, stivkrampe eller meslinger, og hvis de ikke ble funksjonshemmet av polio (jeg er ikke helt sikker på om disse sykdommene eksisterte da vi bodde i huler, men det er sikkert ikke du heller, så det hopper vi over akkurat nå) - hvis de altså ikke ble så funksjonshemmet av polio at de senere ikke greide å løpe fra farer som truet, kunne de leve et langt og lykkelig liv, takket være en snorkende far.

*

Men i dag har snorkingen ingen annen funksjon enn at den som ligger ved siden av en snorker blir en smule morderisk og bruker natten til å planlegge hvordan hun skal kvele sin dobbelt så tunge mann med en pute eller slå ham i hjel med nattlampen.

Vurdering: Ikke tung nok til å slå noen i hjel med

Det er ikke snorkingen som holder familien i live lenger. Det er nesten motsatt. Den kan føre til død og lang fengselsstraff.

Likevel blir altså snorkegenene ført videre fra generasjon til generasjon, og ikke bare det: Den blir verre. For når hulens herre ikke lenger trenger å jakte på maten, blir han mer sedat og det hender at han legger på seg noen kilo. Som kjent går grafen for vekt og snorkevolum helt parallelt: Jo flere kilo, jo høyere snorking.

Jeg vet ikke hvorfor vi ikke har utryddet snorking på samme måte som langt nesehår og cola med kirsebærsmak, for jeg kan bare snakke for meg selv (og muligens for min mor, ettersom min ankomst bare var seks måneder etter bryllupet): Jeg hørte det ikke før det var for sent.

*

Men så har kanskje skjebnen, universet eller Gud en tanke bak det hele, for menn som snorker kan være tilnærmet perfekte på andre områder. Noen av dem drar til og med i timesvis for å hamstre bringebærsaft til sine bringebærsaftavhengige koner.

Åtte esker med tolv flasker i hver pluss fire glass med bringebærsyltetøy. Det bør holde til over påske.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar