Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

søndag 22. juli 2012

Melk og honning

Jeg var sikker på at jeg var omgitt av menn der jeg lå i bikinien min. Små grønne menn. Men så googlet jeg de små grønne, og da fant jeg ut at de var ukjønnede. Jeg var med andre ord omgitt av små grønne intetkjønn.

Ikke at det var så veldig overraskende. Dagen startet med at vekten viste all time high - og det til tross for at jeg er nøye på å bare få i meg tomme kalorier - og da jeg skulle sette meg i en hagestol, knakk den.


Men tilbake til mine ukjønnede beilere. Jeg snakker om bladlus. Mengder av bladlus. Med og uten vinger. Enten jeg lå i hengekøyen eller lå på solsengen, var de der. De kravlet og krøp. Oppover ben, oppover armer. Noen overlevde, men de fleste ble most. Jeg tåler ikke å bli forstyrret når jeg leser. Særlig ikke av lusne intetkjønn.

Bladlus er bare intetkjønn på denne tiden av året. Dette med når de er kjønnet (hann eller hunn) og når de er ukjønnet, er litt avansert, men i grove trekk kan vi si at om sommeren er de intetkjønn og om høsten blir de enten hanner eller hunner.

Det hindrer dem imidlertid ikke i å få små, ekle avkom hele sesongen. Ungene bare popper ut og bryr seg ikke det spøtt om foreldrene er mamma eller pappa. Gud vet hva de kaller dem. «Mappa», kanskje? Eller «pamma»?

Sannsynligvis bare «Døh!».


Det kan være lett å avfeie bladlus som trange i nøtta, men jeg vil tvert i mot påstå at de er nokså smarte:

1 Jeg satt jo og leste en bok. Og bøker har som kjent blader. Riktignok ikke sånne blader som bladlusa liker, men det var jo ikke så lett for et lite grønt ukjønnet insekt å vite. De skal ha kred for å forsøke å finne det ut. 

2 Bladlus innser helt klart at de ligger langt nede på næringskjeden. De har derfor alliert seg med maur og får beskyttelse i bytte mot melken sin. Denne melken smaker visstnok honning, og det kan derfor hende at bladlusa er opphavet til uttrykket «smak av honning». For ikke å snakke om at de kan ha inspirert millioner av trøstende og omsorgsfulle mødre gjennom flere generasjoner. 

3 De trodde jeg var en plante. Det er ikke så langt fra sannheten. Denne sommeren har jeg stort sett spist og vokst. 

4 De har full likestilling. I alle fall om sommeren.

Dessuten har de lange, tynne ben. Relativt sett. Og lange, tynne ben får en som kjent til å se ganske smart ut. 

Jo, da. Særlig hvis man har briller og ikke så store pupper. (Jeg scorer på to av de tre kriteriene. Jippi ...)

Et samarbeid til felles hygge og nytte

Jeg har derfor revurdert mitt reinkarnasjonsønske; tidligere har jeg sagt at jeg vil bli mann eller katt i mitt neste liv. Nå tror jeg at jeg vil prøve bladlus. Det ønsket kan bli lettere å få innfridd også, tror jeg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar