Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

mandag 30. juli 2012

Olav. Den hellige.

I går var det Olsok. Jeg gikk helt glipp av det og tilbragte dagen som en hvilken som helst søndag. Med andre ord gjorde jeg ikke noen ting. Hadde jeg bare visst at det var Olsok, skulle jeg i det minste skjenket en tanke til Olav den hellige, men det gjorde jeg altså ikke.

Olav den hellige døde den 29. juli for snart 1000 år siden. Eller det vil si, strengt tatt døde han natt til 29. juli, men man har altså bestemt seg for å legge minnedagen for hans død - altså Olsok - til den 29.

*

Olav den hellige var ikke alltid like hellig, for å si det pent. Han begynte å herje rundt som barn og han ga seg ikke med det før han døde på Stiklestad. Tore Hund som var den som fikk has på ham, ble blind i det Olav døde, og en som var blind fra før fikk synet tilbake da han fikk blodet fra Olav inn i øynene. Hvordan blodet kom fra Olav til den blinde fyrens øyne, sier soga ikke et døyt om. Ikke som jeg vet, i alle fall.

Fra han begynte å drepe folk bare for gøy som tenåring til han drepte folk for å overbevise dem om at de burde tro på Gud, hadde han for eksempel forsøkt å innta London. Det greide han ikke, men han greide å gjøre ganske mye ugagn i Canterbury. På vei hjem la de turen innom Normandie og hertugen der som het Richard den andre. De to var kompiser, og Richard den andre benyttet besøket til å få Olav til å se lyset. Altså Gud.

*

Olav så lyset og dro hjem. På den tiden var Norge delt opp og styrt av både dansker og svensker og en rekke ladejarler. En av disse var Eirik Jarl som hadde latt sin sønn, den 17-årige Håkon, være igjen i Norge mens han selv var i England.

Olav tok Håkon til fange, ba ham pelle seg hjem til faren sin og tok deretter den makten Håkon var satt til å ha. Det var starten på Olavs snedige plan; først masse makt, så masse snakking om Gud. Og de som ikke ville lytte, kom aldri til å høre på noen andre heller.

*

Han styrte fra Borg - byen som i dag heter Sarpsborg. At det ble akkurat Borg hadde sin forklaring i at de ikke kom lenger når de prøvde å seile oppover Glomma. "Shit, gutter! Det er en forbanna foss her!" tenker jeg han sa, men siden han på mange måter var en pragmatisk mann fulgte han opp med "Ok! Last av! Vi slenger opp noen hus og bygger en schvær voll, så tenker jeg vi har'n! Nå tar vi kvelden også begynner vi friske og opplagte i morgen."

*

Etter det gikk det slag i slag. Bokstavelig talt. Etter noen år med kristning av landet ble det vedtatt en viktig lov. Denne loven knyttet kongen og kirken sammen og ga blant annet kvinner en sterkere stilling. Ikke så veldig mye sterkere, men det ble i alle fall mer forbudt å røve eller voldta dem. Nyfødte barn ble også ivaretatt - loven gjorde det forbudt å sette dem ut i skogen for å dø. Flerkoneri ble det også slutt på.

Det var ikke engang lov å holde treller, så jeg tipper en del husfruer rundt omkring gikk rundt å okket seg over at "alt var bedre før" selv om det ikke var det. Men begrepet "rettssikkerhet" var kanskje ikke det som ble diskutert mest rundt veven. Hva vet jeg.

Dessuten ble det aldeles forbudt å spise kjøtt på fredag. Tenk om det fremdeles hadde vært sånn! Jeg er villig til å banne på at vi ville gått i tog alle mann. "Tacos-revolusjonen" hadde opprøret vårt blitt kalt, og Olavs etterkommere ville tisset på seg av skrekk når de hørte det sultne brølet vårt utenfor
slottsmurene.

Tacos?

Eller grøt?


Noen år etter at loven var kommet på plass, ble Olav anmodet om å forlate landet mot å få beholde livet. Det var kong Knut av Danmark og England som overtok og Olav dro til Russland. Der satt han - skummende av raseri, antar jeg - og planla en retur som ville bli historisk. Han fikk tilbud om å bli konge av Volga-Bulgaria, men han ville heller hjem.

Kanskje det var en dum beslutning, for rett etter han kom hjem døde han altså i slaget på Stiklestad. Men ikke for det - han ble kanonisert året etter og det er jo slett ikke så dumt å kunne kalle seg "den hellige" for all fremtid. Død ville han jo vært nå uansett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar