Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

tirsdag 14. januar 2014

"Tragisk ulykke, se her!"

Med mindre du har vært helt avskrudd i dag, må du ha fått med deg at et legehelikopter styrtet og at to personer omkom. Helikopterulykken er en nyhet, og nyhetsmediene gjør jobben sin når de dekker den.

De forteller oss hva, hvem, hvordan, hvor og når så fort de selv får vite det. Nettavisene har det som toppsak, tv-kanalene rydder sendeflatene og i morgen kommer papiravisene til å fortelle den samme historien om igjen. De kan aldri konkurrere med nett og tv i slike saker.

Men apropos konkurranse. Kan vi snart bli enige om hva det ikke er ok å konkurrere om? Kan vi for eksempel bli enige om at det ikke er om å gjøre å legge ut en video av en ulykke der to mennesker dør?

Det er antakelig mange andre ting enn videoer som ikke bør legges ut på nett, og det er ingen vits i å liste opp alt.

For det er ikke så vanskelig å avgjøre hva som er greit og hva som er ugreit: Grensen mellom underholdning og nyheter er i de fleste tilfeller ganske klar, og jo mer alvorlig nyheten er, jo lettere er det å se at man skal holde seg unna stoff som kun er egnet til å pirre leserens morbide gener eller annonsørens kommersielle interesse.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar