Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

fredag 24. oktober 2014

Å shoppe med anstand

Å shoppe med anstand er som regel et helvete. Både for shopperen og for anstanden.

Normalt ville jeg brukt en side på å fortelle hvor grusomt jeg synes det er å ha med en mann som står og vrir seg - altså med vekt på hvordan jeg har det i slike tilfeller - men denne gangen skal det handle om ham. Det er i alle fall planen.

I det vi ankom butikken - i dette tilfellet Briskeby Gods - der jeg hadde funnet et lekkert skjørt som nesten ikke kostet mer enn en liten bruktbil, begynte han å se ut som noen hadde sneket kløpulver innenfor skjorten hans.

Rett etter ankomst begikk han den første feilen. Jeg hadde ålt meg inn i skinnskjørtet til 8.700 kroner og var nokså fornøyd med å ha gått ned to størrelser siden august.

- Kjøp en større størrelse så du kan bruke det når du blir feit igjen, sa han.

Omtrent sånn sa han det. Det kan ha vært at han ikke brukte akkurat de ordene, men jeg oppfattet det slik og alle som har et vekttall i pedagogikk eller kommunikasjon vet at det er mottakerens persepsjon som teller.

Etter skjørtet fant jeg en kjole. Og en liten sort jakke som kunne vært laget av pelsen fra lammefoster hvis det ikke hadde vært så fryktelig politisk uspiselig. Max Mara hadde funnet opp lammefosterpels som muligens er laget av en gammel sau, men pent var det.

Før jeg landet på lammefosterfakepelsen, prøvde jeg en annen jakke fra samme produsent. Damen som hjalp meg synes den var "aldeles lekker, men så kler du jo også alt". Det kan hende hun ikke brukte akkurat de ordene, men igjen: Det var sånn jeg forsto det.

På det tidspunktet hadde min mann gnagd seg gjennom skosålene ved hjelp av tærne og jeg lurte på om han hadde gjort på seg, for han sto så innmari rart. Det slo meg at han trengte en ny dress, for den han hadde på seg så ut som den ikke trivdes.

Det var på tide å gå. Jeg var redd det faktisk hadde skjedd et lite uhell, og sånt begynner jo fort å spre seg, selv i en butikk som selger godlukt som kan overdøve det meste.

Han betalte og vi gikk.

Den friske luften gjorde ham åpenbart friskere, og ikke minst mer offensiv. Han hadde et behov for å ta livet sitt tilbake.

- Synes du jeg ble fin? spurte jeg.

- Hadde du kjøpt den første jakken, hadde du sett ut som en diger sau, svarte han.

At han har råd, er jo fantastisk.

Briskeby Gods får mer penger i kassen i morgen.

Kjole med sauejakke. Foto: Briskeby Gods

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar