Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

torsdag 2. oktober 2014

Dagen derpå

Hvordan har de det i dag, lurer jeg. De som var i alle kanaler i går. Den ene store saken var jo Jens Stoltenbergs nye rolle som NATOs generalsekretær og den andre var smellen OL-tilhengerne fikk i trynet.

Den tredje var Jonas Gahr Støre som jeg mistenker at overrasket seg selv litte grann da han hørte seg selv angripe Høyre for å ha rotet til hele OL-saken og vært noen ordentlige dumminger. Alle kan plumpe ut med noe sånt.

*

Vi har vært der hele gjengen. Men de fleste av oss var så heldige at vi ikke hadde et kamera opp i trynet da vi gjorde det, og vi gjorde de kanskje inne i vår egen stue da vi var (og dette legger jeg til helt på egne vegne) under påvirkning av en helvetes masse fiendtlige hormoner i akkurat det øyeblikket gubben var usedvanlig teit.

Mitt råd til deg, Jonas, er å glemme hele greia. Hev deg over dem som kommer til å kose seg med det et par dager fremover nå. Tenk på det som et eksempel på din menneskelighet. Men husk på at du må være ekstra hyggelig og flink neste gang vi ser deg.

*

Jens må ha det helt supert i dag. For en start, mine damer og herrer! På en elegant måte klarte han å distansere seg fra sin forgjenger samtidig som han roste dansken opp i skyene. Det er en kunst, hva?

Jeg var i alle fall ikke i tvil om at det er nye, og mer fornuftige koster på plass i Brussel. Norge har ikke fått generalsekretæren i NATO, men generalsekretæren er norsk. En smilende, kjekk, sprek nordmann. Verden kan sove trygt.

*

Men så var det de andre sprekingene, da. De som ble valgt først i gymtimen. De som var for OL.

Jeg satt stort sett på benken i alle gymtimene. Enten gikk jeg på en eller annen antibiotika-kur mot diverse luftveisinfeksjoner (jeg vokste opp i Grenland, og luften der var giftig - kombinert med at jeg aldri har likt å se ut som Michelin-mannen når det er kaldt ute, ble jeg syk så fort gradestokken krøp under 10 pluss) eller så påsto jeg at jeg hadde mensen. (Vi hadde stort sett mannlig lærer.)

Jeg hatet gym. På gym. Senere har det blitt bedre. Jeg har funnet ut at jeg hater å bli kommandert. Svettingen er igrunnen ganske ok.

Beviset på at jeg ikke hater gym. Se! Skoene står klare!

Men det er nok uansett ikke mitt forhold til gym eller sport som har gjort at jeg er motstander av et arrangement som IOC står bak.

For jeg har nemlig aldri klart å skille OL og IOC.

Jeg opplevde nemlig Lillehammer-OL på ganske nært hold. Min daværende svigerfar var en av dem som hadde flest oblater på bilruten sin: han var en av dem som hadde tillatelse til å kjøre hvor som helst når som helst.

Jeg så også hvordan det sosiale spillet endret seg. De som var inne i varmen hos komiteen ble løftet fra middelklassen til overklassen, og de som ikke var inne i varmen ble ikke lagt merke til.

Menneskene i den lille, uskyldige byen Lillehammer ble marionetter for en gjeng feite, korrupte gubber i IOC. Det var til å bli kvalm av.

Og "riderlisten" den gang? Den vil komme frem. Da mistenker jeg at noen vil få en enda dårligere dag enn det de har i dag.

1 kommentar:

  1. Takk og pris for et nei til OL og kritikken av Norge, som kom fra lederen av IOC i dag, viser at avgjørelsen var korrekt.

    SvarSlett