Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

fredag 27. mars 2015

- Det viktigste er ordet

Visste du at du kan takke en 100-åring for friheten du nyter i dag? Jeg vet det. Hvordan jeg vet det? Vel. Først av alt har jeg bare lyst til å si at jeg har verdens beste jobb.

I dag har jeg vært på Lillehammer og feiret Wilhelm Molberg Nilssen. Han er 100 år og kjempet i Milorg. Han var én av cirka 40.000 soldater i hjemmestyrken, og han er den siste gjenlevende distriktssjefen i Milorg.

Da jeg så ham på scenen i Weidemanssalen i kveld, så jeg ham plutselig for meg som en ung mann på 25, med glimt i øyet og stål i ben og armer. Slike gutter ville Norge ha. Ikke det spor rart.

Da Molberg Nilssen var enda yngre - da han var russ - ble det laget et russerop som illustrerer at russen før krigen var akkurat like absurde som russ 15. «Solberg, Fjeldberg, Molberg og rips! 3-0 til Norge!» løp Molberg Nilsen og hans medruss rundt og ropte på 30-tallet. Russeropet står seg enda. Du snakker om å sette spor etter seg både i krig og fred.

«Vi vant holdningskampen,» sa Molberg Nilssen og understreket hvor viktig ordet var.

«De tok fra oss våpnene, men vi hadde ordet,» sa han.

Og så siterte han jammen Per Sivle i flere minutter. Selvsagt uten manus.

Per Sivles verk - og flere diktere med ham - skrev tekster, dikt og sanger som inspirerte og ga mot. Så mye mot ga Per Sivle at tyskerne utstedte arrestordre på ham.

«Men da hadde Per Sivle vært død i 40 år,» flirte Molberg Nilssen - eller Lilleby som var dekknavnet hans under krigen.

Molberg Nilssen beskrev hvordan han og hans menn hadde ligget helt i ro i krigens absolutt siste dager. «Vi fikk beskjed fra London om at vi skulle holde oss helt i ro og ikke finne på noe fanteri,» sa han, før han beskrev hvordan de avvæpnet de over 10.000 tyske soldatene som var på Lillehammer.

Han sa at alt gikk rolig for seg. «Vi appellerte til tyskernes egen disiplin, og det hele gikk utmerket,» fortalte han.

Og hva er det beste en 100-åring har opplevd? Jo, det var frigjøringsdagen 8. mai.

Men det viktigste? Det var utvilsomt ordet. Og det var verdt kampen.

Molberg Nilssen og mannskoret Klang


PS Hva gir man en 100-åring? Jo. Forsvarsministeren ga ham en vinterkammo med navnet hans på, og av Lillehammer kommune fikk han et par nye ski. Jeg gjentar: Mannen er 100 år.

1 kommentar: