Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

søndag 8. mars 2015

Tannbørste og klyster

"Puss, puss, så får du en suss," sang jeg skjærende. Jeg var ikke i dusjen, men jeg var på badet. Og det vasket jeg med en tannbørste. Tannbørsten var ikke min.

Det var unaturlig tilfredsstillende. Jeg hadde akkurat pusset sølv og tørket støv, og energien var på ingen måte oppbrukt.

Jeg skrubbet og skrubbet, og jo renere badet ble, jo renere ble jeg. I overført betydning, da, selvsagt. Sjelen min ble lysere, liksom. Skjønner du? Jeg følte meg nesten litt religiøs. Litt renset.

*

Et annet ord for renselse er katarsis. Hvis du bruker det ordet, snakker du ikke om vasking av bad (med mindre du er veldig pompøs, og da har du kanskje noen til å vaske badet ditt?).

Du snakker kanskje om å rense sjelen, hvis du hører deg selv bable om katarsis. Men hvis du i tillegg hører at du begynner å bruke ord som lutring, bør du være våken og bevisst. Det er svært få miljøer i Norge der slikt språk virker folkelig.

Nå er det ikke et poeng i seg selv å være folkelig, men du må jo gjøre deg forstått. Det er en forutsetning for at menneskelig samvær skal være enkelt og konfliktløst.

*

Kanskje er du ikke så opptatt av at menneskelig samvær skal være konfliktløst, men hvis du ikke er det, er du muligens en kranglefant, og da gidder i alle fall ikke jeg å være sammen med deg.

Hvis du er en kranglefant som ønsker å bli greiere eller hvis du bare har lyst til å vite mer om lutring og andre ord, så følg med nå.


Lutring og klyster
Som sagt er ikke lutring et ord man kaster rundt seg i dagligtalen. Lutring betyr å foredle eller å rense, og jeg husker ikke sist jeg hørte noen bruke det selv om folk stadig snakker om å rense klær eller ørene. Vel. Når jeg tenker meg om, er det også veldig lenge siden jeg hørte noen snakke om å rense ørene, og det er helt ok.

Du renser forhåpentligvis ørene oftere enn du lutrer sjelen. Lutring av sjelen bør ikke gjøres så ofte, da mister det litt av den høytidsstemningen det er i å bli et nytt og bedre menneske, synes jeg.

Ordet lutring kommer fra det lavtyske ordet lutter, og det er i slekt med det greske orde for å skylle, nemlig klúzein. Hvis du har litt fantasi, vil du kjenne igjen det greske ordet når sykepleieren ber deg snu baken til før han skal gi deg et klyster.

Et klyster renser tarmen, men helseeffekten er omstridt, og jeg anbefaler verken jevnlig tarmskyll eller at du går rundt og sier at du skal lutre tarmen. I mitt hode vil du da høres ut som en fullstendig tulling, men jeg skal verken hindre deg i å snakke om lutring eller å betale i dyre dommer for å føle at du er ren både utenpå og inni.


Bakterier og staver
Husk imidlertid på at en del av de bakteriene du skyller ut er dine venner. Bakterier er forresten det siste nye både når det gjelder forskning på helse og miljø.

Ordet bakterie kommer fra gresk og betyr en liten stav.

Ordet stav kommer for øvrig av norrønt. Jeg synes det er et poeng å fremme ord vi har funnet på selv, og rent fonetisk liker jeg ordet. Dette er et ord man nesten kan se hva er, mener jeg. Stav! Du ser for deg en loddrett strek, ikke sant? En rune? Hvis du hadde levd på 700-800-tallet og var en av de heldige som kunne skrive, ville du beskrevet en loddrett strek som en stafr.

Senere ble ordet stafr til bokstav, og så må vi en liten tur til Tyskland for å finne ut at tyskerne bruker versjonen stab, og hos dem betyr det å være stiv.

Stav er dessuten beslektet med støpul, men selv om du nå akkurat har lest at dette har sammenheng med å være stiv, handler dette ikke om intimt samvær som kan føre til økning i verdens befolkning, for en støpul er et lite klokketårn som for eksempel kan stå ved siden av en kirke.

Her er klokkestøpulen og stavkirken i Lomen (Foto: John Erling Blad)


Katarsis og kjetter
Katarsis (renselse) kommer rett fra Hellas uten å gå veien om Nord-Tyskland. Men hvis vi tar ordet med oss tilbake til Tyskland, blir det til quetter, eller ketter. Legg til en j og du får ordet kjetter - som i og for seg heller ikke er et ord som blir brukt så mye for tiden.

Selv om ordet ikke blir brukt, er begrepet aktuelt. En kjetter er en person med avvikende og til dels farlige meninger, og det er jo ganske aktuelt både nasjonalt og internasjonalt i disse tider.

*

En mening kan nemlig være farlig. Den kan være farlig for deg hvis du bor et sted der de rundt deg ikke er så nøye på menneskerettighetene, og den kan være farlig for barna dine hvis du skulle være en av dem som mener at vaksiner er noe legemiddelindustrien har funnet på for å tjene penger.

Og dette er mitt bidrag til kvinnedagen 2015: I tillegg til et bad som er skinnende rent, har jeg slått et slag for ytringer og kunnskap. For du må gjerne mene hva du vil, men det er en fordel hvis det du sier har en viss fornuft. Særlig hvis du har makt til å definere hva som er rett og galt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar