Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

lørdag 28. juni 2014

Picture it!

Kjenner du til Zainab Hawa Bangura? Det synes jeg du burde. I det minste synes jeg du bør bry deg om saken hun jobber med. 

Bangura er FNs "Special Representative on Sexual Violence in Conflict",  og i dag har jeg vært så heldig og få møte henne her i New York.

Utsikt fra FN-bygningen

"Hvis man ikke respekterer kvinner i fredstid, gjør man det i alle fall ikke når det er krig," sa Bangura og sa at mange land ikke engang har lover mot voldtekt. 

Tenk det! 

"Mange land har ikke politi," sa Bangura. 

Hæ?

*

Bangura vil bruke den nordiske modellen for å trene opp soldater. Hvorfor? Jo. Fordi i vår del av verden lærer vi soldatene våre at kvinner og menn er likestilte, men at de har ulike sikkerhetsbehov, og derfor overfører denne kunnskapen når vi løser oppdraget. Det ligger i ryggmargen.

To bra damer: Bangura og Eriksen Søreide

I andre deler av verden opplever kvinnene at soldater fra deres eget land står for 50 prosent av de seksuelle overgrepene. Kun ved å jobbe systematisk med trening, opplæring og statsbygging kan vi bekjempe disse grusomhetene, sa Bangura.

Mellom 60 og 70 prosent av alle voldtatte kvinner blir utstøtt av familiene sine. De lever i skyggene, sa Bangura, de er usynlige, men de må ut av skyggene, vi må gi dem oppmerksomhet.

*

Torsdag 26. juni startet det som skal være et helt års markering av 20-årsmarkeringen av UN Womens Beijing+20-kampanje "Empowering Women, Empowering Humanity. Picture it!"

Det var et heidundrende kick off i Apollo Theater i Harlem, New York. Siden jeg har vært på jobb sammen med forsvarsministeren denne uken, og siden hun holdt en appell der, fikk jeg med meg deler av dette arrangementet også. 

I tillegg til vår forsvarsminister, var også nummer to i FN, Jan Eliasson der. "Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt," sa han. Eliasson er en kul fyr. (Men vår forsvarsminister fikk mer applaus.)

Eriksen Søreide (altså Norges forsvarsminister) og Eliasson (altså nummer to i FN)

Bangura var selvsagt også på Apollo Theater. 

"Det handler ikke om signering, det handler om handling," sa Bangura.

Hva har du tenkt å gjøre?

Picture it! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar