Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

søndag 10. februar 2013

Tassende pailabber

Morsdag, altså. Det virker ikke akkurat sånn. Klokken er snart 11 og det er bare meg og bikkja som er våkne. Bikkja ser på meg med bikkjeblikket sitt. Bikkjeblikk er designet for å få deg til å granske samvittigheten din, men det biter ikke på meg.

Jeg vet at han vil ut, men det får noen andre gjøre. Det er tross alt morsdag. En dag der mødre i alle land skal motta hylles, sjokolade, blomster, gaver og frokost på sengen med ferske bakevarer og drikke etter eget ønske.

Gjør det enkelt

Morsdagen holdes i live av handelsstanden. Det er i og for seg greit. Det ingen skam i å ville tjene mer penger. Men jeg er flau på handelsstandens vegne. De kunne gjort så mye mer. Og det hadde vært så enkelt.

*

For hør her:

1) Hvor mange menn og barn våkner ikke opp i dag og tenker "Shit&faen! Morsdag! Og jeg har ikke kjøpt en dritt. Ikke har vi bakt heller! Og kona/mamma har allrede vært oppe i timesvis, i alle fall hvis vi skal dømme ut fra at oppvaskmaskinen er tømt, håndklær brettet og tørkeskapet er fullt av rene, våte klær!"?

Jeg tror vi kan si at det er minst 50 prosent. Kanskje helt opp i 80 prosent.

2) Hva er det de fleste mødre ønsker seg, innerst inne? Vi kan være så ærlige at vi sier at det én dag i året må være lov til å ønske seg en dag uten snørrete småunger, mumlende uforutsigbare tenåringer og mannfolk som sier de dummeste ting. Svært mange mødre ønsker seg ro og fred og en og annen shoppingtur med et kredittkort som ingen stiller spørsmål ved når regningen kommer.

*

Så la oss slå disse to utfordringene sammen og se på et tiltak som løser dem begge.

Søndagsåpne butikker, folkens. Der er svaret. La mødre landet rundt få lov til å kjøpe sine egne gaver i dag!

Hvorfor handelsstanden ikke har tenkt på det, er en gåte.

Enn så lenge (til handelsstanden forstår skjønnheten i forslaget mitt) må vi mødre være litt smarte. Det er tross alt ikke lenge til Valentinsdagen, og siden det også er en dag som kommer som illejulaften på mannfolk, må vi selv ta ansvar.

Hør bare:

1 Ha alltid en ønskeliste 

I 2002 (eller der omkring) hadde jeg en periode der jeg sa at "jeg har ikke flere fingre å ha alle ringene på, så nå trenger du ikke gi meg flere smykker". Siden han var ansvarlig for et par bomkjøp på klesfronten, ga jeg også beskjed om at jeg hadde klær så det holdt. Jeg klarer ikke rekonstruere bakgrunnen for to så tåpelige utsagn, men jeg vet i alle fall at det ikke var spor av sannhet i det. Klær kan byttes, og så lenge diamantene er store nok, er de alltid velkomne.

Morsdagen 2002 fikk jeg en halvmeter lang lommelykt av typen Maglite. I tillegg til å lyse, mente min mann at den kunne bli nyttig hvis jeg måtte slå i stykker skallen på en innbruddstyv. As if!

2 Sørg for at ønskelisten din ikke blir glemt

Her er det bare fantasien som setter grenser. Jeg bruker bloggen min til å minne om hva jeg ønsker meg, og så langt har det vist seg å være en god ide. I tillegg til at han får vite nøyaktig type, farge, størrelse og merke, har det vist seg at vennene hans bidrar til å holde dette levende "Har du gitt henne den Ole Lynggaard-ringen, eller?". Min evinnelige terping på smykker fra Ole Lynggard gjort livet lettere både for min mann og andre menn. De vet at smykker fra Lynggaard er et ganske sikkert kort. Og som sagt - alt kan byttes.

Hvis du ikke har en blogg, kan jeg anbefale å la brosjyrer liggende fremme. Du kan også skrive en ønskeliste og henge den på kjøleskapet eller legge den i lommeboken hans. Hvis han reagerer på dette, kan du bare si at det er til deres felles beste. Han slipper å føle at han har bommet, og du blir glad. At du blir glad burde glede ham uansett.

3 Ikke bli sur hvis han glemmer eller bommer

Menn er enkle dyr. De trenger oppmuntring og støtte. Akkurat her må vi kvinner gå litt i oss selv. Det er et faktum at en del av oss er hormonstyrte, og at vi 25 prosent av tiden er en utfordring å leve sammen med. Ikke la deg styre av disse smågnagerne - altså hormonene (ikke barna dine). Vær blid, rettferdig og omsorgsfull i passe doser (jeg mener ikke at du skal være en slags lallende Polly Anna) og livet med menn blir SÅ mye enklere. Ros ham når han husker det han skal og gi ham en kjærlig reprimande hver gang han glemmer noe. Bruk det du kan fra barneoppdragelsen.

*

Jeg vil dessuten oppfordre til en bevisst holdning til ønsker. Du må rett og slett tenke på det ganske ofte. Ikke bare er det lurt å visualisere ønskene dine flere ganger om dagen, for det i seg selv skal visst hjelpe, mener noen. Men lær av min tabbe; for et par dager siden så jeg et stjerneskudd; en sånn stjerne som falt ned fra himmelen. Eller kanskje den hoppet, hva vet jeg.

Det er en kjent sak at man får ønskene sine oppfylt hvis man ønsker seg noe samtidig som man ser stjerner faller, men jeg - mitt naut - sto bare og glante.

Hadde jeg tenkt hardt på armbåndet i hvitt gull fra Ole Lynggaard, hadde jeg kanskje blitt vekket av tassende pailabber i størrelse 43-46, varme rundstykker og en eske med brunt slikebånd.

Ole Lynggaards Love Link i hvitt gull


God morsdag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar