Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

mandag 25. november 2013

Verdens eldste

Jeg er ikke kul. Jeg har heller aldri vært kul. Det nærmeste jeg kom var da jeg var 17 og jeg og min beste venninne fant hver vår gamle skinnfrakk fra den gang våre mødre var tenåringer.

Jeg kan fremdeles huske lukten av gammelt, litt stivt, semsket skinn, og ønsket om å gjenskape den tiden da jeg var ung og ikke hadde barn og boliglån, var den egentlige årsaken til at jeg kjøpte en svindyr skinnfrakk fra Burberry i sommer.

"Om 20-30 år har jeg kanskje en sønnedatter på 17 år som har lyst til å bruke den," tenkte jeg og avskrev den økonomisk i et generasjonsperspektiv.

*

Funnet av skinnfrakkene kan tyde på at våre foreldre var kule en gang, men vi greide ikke helt overta looken, selv om vi prøvde innmari hardt.

Ett av tiltakene var å sette opp håret og knytte et silkebånd rundt pannen, og siden silkebånd har vært selve antimateriet til alt som er kult siden tidenes morgen, skjønner du sikkert at vi bommet allerede der. Et annet tiltak var å rappe en dress av fedrene våre og pynte opp dressene med sikkerhetsnåler og bomullsdotter.

Ja, du leste riktig. Bomullsdotter. Råkult. Særlig de lyseblå.Så der spradet vi rundt i verdens navle, aka Stathelle (Bamble kommune i Telemark), og synes vi var svært innovative med en kombinasjon av babyrosa silkebånd og punk-inspirerte dressbukser. Vi var i det minste alene om looken.

Lærdommen fra den gang: Ikke prøv å være noe annet enn det du er. Innerst inne vet du at du ser teit ut.

*

Jeg prøver å holde meg unna å mene noe om ungdommen. For de vet så mye mer enn meg om ungdommen nå til dags. Men jeg må jo få spørre, og i dag spurte jeg min sønn på 15 om hva en hipster er.

"Hipstere er sånne som vil skille seg ut," forklarte han.
"Skille seg ut? Men det er jo en hel haug av dem?" sa jeg forvirret.
"Jo, da, men de skiller seg ut for eksempel ved å gå i sånne klær som mommo gikk i," forklarte han og ba meg om å google det.

Da fortalte jeg ham om skinnfrakken. Den som luktet Elvis og Beatles og tidlig 60-tall.

"Vet du hva dette betyr?" spurte han. "Du er kanskje verdens eldste hipster!"

Kjempekult.

1 kommentar:

  1. Skinnfrakk fra Burberry! Stilig! Legg ut et bilde av deg i den. Da jeg var 16, kom jeg inn på nattklubber uten å vise legg, ved å låne min fars frakk. Da så jeg plutselig mye eldre ut :)

    SvarSlett