Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

fredag 29. november 2013

Rødt, gult og grønt

De grønne trafikklysene holdt på å blende meg. De skinte som om de skulle konkurrere med selveste Betlehemsstjerna. Det var min tur til å kjøre, men likevel kom det en gal fyr i en stasjonsvogn susende inn fra høyre.

«Hva er det du ikke forstår?» ropte jeg, men ikke hørte han meg og ikke ga det meg særlig tilfredsstillelse å skrike til ham. Jeg la meg på hornet samtidig som jeg freste «Vet du ikke at rødt betyr stopp, eller, DIN NISSE!?!».

Klokken var ti over syv om morgenen og jeg hadde ikke krefter til å finne opp noe mer kreativt. Dessuten er det jo snart jul. Nisse, liksom.

*  

Så i stedet for å få utløp for frustrasjon ved noen saftige gloser, begynte jeg å tenke på hvorfor trafikklysene verden over (så vidt jeg vet) har valgt rødt, gult og grønt som symboler for stopp, vent og kjør. 


*  

Rødt er jo normalt forbundet med lidenskap på grensen til galskap. Jeg understreker at dette ikke er et politisk budskap, for som den lojale byråkraten jeg er, ville jeg aldri drømt om å forbinde en partifarge med galskap.

Siden rødt for mange er vitalitet og høy puls, er det jo noe underlig at rødt skal få deg til å stoppe i trafikken.

I den ene situasjonen sier rødt «Kjør på, sexy!» og kanskje bare minutter etter, kommer du bustete og fortumlet ut med en sko i hver hånd og blir fortalt at du skal stå stille og vente til noen gir deg grønt lys. (Før du kan gå over veien, that is, men det skjønte du sikkert. Husk at det skal mer til enn en grønn lyspære hvis du er i en mer delikat og lidenskapelig situasjon. Nei betyr nei, og så videre.)

Etter at jeg har gransket Internett (ja, det tok sin tid) har jeg funnet ut at rødt er den fargen menneskene lettest oppdager. Derfor blir den både brukt til å varsle fare og til å tiltrekke seg andre mennesker. Eller andre dyr - hvis du for eksempel er en bavian.

... og kvinner bruker leppestift av samme grunn, visstnok

Det er ikke din skyld hvis du er forvirret nå. "Skal jeg stoppe eller skal jeg kjøre på?" tenker du kanskje. Det viktigste for meg er at du stopper når du ser et rødt trafikklys. Ikke glem at det kan være meg som kommer kjørende på grønt, og jeg har en diger bil som jeg ikke er redd for å bruke, dessuten ser jeg ganske dårlig.

Hvis du er fargeblind, kan du ha problemer med å se fargen rød, men heldigvis klarer selv de fargeblinde å se røde lys, for noen smarte mennesker har blandet litt blått inn i det røde, så ikke prøv deg på den unnskyldningen. Dessuten har trafikklysene fast plass, og hvis det øverste lyser, så stå for Guds skyld stille. (Gud elsker deg, men gjør jeg det? Ikke ta sjansen.)

*

Gult er enkelt: Gult er fargenes Belgia. Jeg ser syk ut i gult, og antakelig er det der mitt agg mot gult ligger, for i mitt hode er gult en nokså provoserende kjedelig farge. 

Akkurat som Belgia. 

Eller som tirsdager. Tirsdager er ukens minst spennende dag. Selv søndag kveld er mer spenstig, spesielt etter at NRK begynte å sende Downton Abbey.

At gult er valgt som ventefarge, er derfor logisk for meg. Noen prøver å gjøre gult til en fin farge ved å si "solgult" eller noe annet som skal få deg til å tenke på sommer, men da har jeg lyst til å minne om at solen ikke er din venn. Du kan få kreft og den kan være veldig varm hvis du kommer for nær (bare spør Ikaros). 

Det er skyene som gjør solen spennende, tenk litt på det.

*   

Grønt er fargen for det meste av det som gror. Stort sett står grønne planter helt stille og strekker seg mot himmelen. Hvorfor et grønt trafikklys da skal be deg småjogge over gaten - alternativt tråkke gassen i bånn – er nokså uforståelig.

Igjen har jeg fått bevis på at min logikk ikke stemmer med resten av verdens logikk, men det er bare et problem for meg, så det trenger ikke du å tenke på.

Grønt er symbolet for ok. Går du på grønn sone gjennom tollen, er det meningen at du ikke skal ha noe med deg som bør fortolles. I så fall kan du bare gå gjennom uten å stoppe. Bare husk at tollerne alltid er smartere enn deg (det gjelder for øvrig alle oss som er statsansatte) og de leser deg som en åpen bok.

Grønt betyr godkjent, grønt skal liksom være sunt og attraktivt. Grønt blir presentert som et kvalitetstegn, men ikke fall for det mølet. Det er ikke uten grunn at unge, dumme mennesker blir omtalt som grønnskollinger.

Det er greit å kalle en idiot for en grønnskolling, men det er ikke greit å kalle noen for en grønnsak. Å kalle noen for grønnsak er skikkelig stygt, og har du først et enormt behov for å fortelle en suppegjøk at han er dum som en vegetarrett, så foreslår jeg at du heller sier at han er en løk. Det er av en eller annen grunn mer sosialt akseptert.

*

Har du lært noe av dette? Hvis du har giddet å lese gjennom hele denne forholdsvis meningsløse teksten, kan du nesten ikke ha unngått det. Du bør ha lært at rødt betyr stopp selv om det egentlig betyr kjærlighet og lidenskap, at gult ikke er kult og at du må se deg for selv om det er grønt.

Sånn. Da ble du litt klokere i dag også.

Bare hyggelig.

2 kommentarer: