Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

onsdag 25. desember 2013

66 nisser

Gårsdagen var i sannhet et ekte julemirakel. Jeg fikk mandelen! Min mor hadde laget to digre boller med multekrem med én mandel i hver, og jeg valgte strategisk den minste av de to. Etter to skjeer oppdaget jeg at jeg kom til å bli den heldige vinneren av ett av de to flax-loddene, men griskheten grep meg, og jeg ville ha to mandler: jeg ville ha begge loddene.

Ok, dette bildet kunne vært skarpere, men jeg tok det i smug

I håp om at de andre skulle spise seg mette på krem fra bolle nummer én, holdt jeg mandelfunnet hemmelig. Jeg stappet i meg fire porsjoner fra den største bollen, men da jeg tvang ned den siste skjeen fant jeg ut at min eldste sønn hadde sittet og ruget på sin mandel like lenge som meg. Den eneste forskjellen var at han ikke hadde stappet seg full av krem for å finne nummer to. Smartingen.

Men den som spyr først, ler best, eller hva det var, og det var jeg som vant på flax-loddet: 25 kroner. Hvis jeg bytter det inn i et nytt lodd, kan jeg vinne en million, og det anser jeg som svært sannsynlig.

*

Kvelden var full av mat, gaver og ny lærdom. Min far, som er den klokeste faren jeg har, kunne for eksempel fortelle at reglen "elle melle, deg fortelle" stammet fra den gang vikingene samlet frie bønder for å dra ut og herje.

Det var noe med elle (altså elden eller ilden) som skulle melle (melde) at skipet går ut i (et) år. Her protesterte jeg, for jeg har alltid trodd det var "ut i hår", men ok. "Rygg i rand, to i spann" beskrev hvordan de satt to og to, rygg mot rygg og rodde.

Vi ble enige om at "snipp, snapp, snute" antakelig stammet fra de senere års Disney-påvirkning, men "du er ute" viste visst til at de kom tilbake (etter å ha vært ute) en stund.

*

Kvelden var også full av nisser. Min mor gjør ting skikkelig når hun gjør noe, og er det jul, så er det jul. Her er noen av de 66 nissene (I kid you not) som sto rundt omkring i huset. Hvis du ser nøye etter, kan du se "donissen". Han henger utenfor badet og holder seg for nesen.

Lampe- og verandanissene

Peisnissene

Peisnissene fortsetter

Kaktusnissene

Veggnissene

Palmenissen

"Den fineste nissen" og noen som står i hjørnet over ham

Nissen med en rot opp i baken (?)

Kjevlenissene

Sekkenissen (oh, the irony)

Diverse nisser

Creepy nisse på rot

"Hvem faen fant på å legge en nisse på en serviett-holder"-nisse

Blomsterpottenisse

Veranda-pedo-nisser

Verandanisser

"Hjelp meg ned"-nisse I

"Hjelp meg ned"-nisse II

Nissejente bak skje (?)

"Egentlig ikke en nisse"-nisse

Ja ...

Peisnisser

Ikke spør ...

Donissen

Julekortholdernissen

Silkepapirhattnissen

Kjøleskapmagnetnisser

Snøklokkenisse

"Ikke helt friske"-nisser

"He ain't heavy, he is my brother"-nisser

"Kunne vært en ekte baby"-nisse

"Her er det noen som har rasket sammen noe ræl"-nisse


Sopelimnisse

Det var ikke bare min far som lærte meg en lekse på selveste julekvelden. Min eldste sønn satte meg også på plass da jeg prøvde å få min 94 år gamle mormor til å helle nedpå sitt fjerde glass med akevitt. "Skål, mor!" oppfordret jeg gang på gang og løftet Farris-glasset mitt.

"Mamma, det er ikke stil å få noen til å drikke seg full når du selv ikke drikker," sa min sønn strengt.


Heller ikke her greide jeg å holde kameraet i ro

Og det var den kvelden.

Her er forresten vertskapet: Kjære moder'n og fader'n, tusen takk for en fin julekveld.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar