Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

torsdag 19. desember 2013

Uanstendig rikdom

Jeg er rik. Uanstendig rik, faktisk. Ikke er det fortjent heller. Jeg er bare fantastisk heldig. Noen vil antakelig kalle det velsignet, andre vil si at jeg er født under en heldig stjerne og et fåtall kaller det å ha gullhår i ræva.

Jeg har alltid tenkt at det må være både ubehagelig og bortkastet å ha gull i baken, men skitt au.

Samma hvordan man ser det, så er jeg en av de utvalgte, tenker jeg.

Kan rikdommen ta slutt? Neppe. Det er ingen grunn til å tro at jeg plutselig skal bli en fattig stakkar, for rikdommen kan ikke påvirkes av finanskriser eller rentesvigninger. Min investering er trygg.

*

I dag fikk jeg en skikkelig bonus. Jeg ble enda rikere!

Jeg begynte å storgrine, men jeg var ikke det minste lei meg. Litt sliten, kanskje, men veldig, veldig glad. At det er jul burde ikke ha noe med saken å gjøre for en kynisk kapitalist som meg, men du skal ikke se bort fra at selv jeg har blitt litt bløt av den ensidige indoktrineringen julelobbyistene driver med nå.

*

Jeg merker at jeg blir litt mindre tilbøyelig til å ville spenne bein på trege mennesker i denne tiden av året, og i dag tidlig tok jeg meg selv i å nynne en av julesangene fra filmen Love Actually ("All I want for x-mas is yoooooou"). Love Actually er for øvrig er en av verdens mest romantiske filmer.

Jeg lot meg til og med overtale til å ta en sånn tullete Facebook-quiz "Hvem er du i Love Actually?" Første gang ble jeg "Karen" - hun litt trauste med flate sko og uformelige klær - og det kunne ikke være riktig.

Må jo gi henne kred for å ikke se ut som en fullstendig dust i det antrekket

Da jeg tok testen igjen (jeg aksepterte ikke resultatet) krysset jeg av på det jeg egentlig mente, men også denne gang mente jeg at George Clooney var den kjekkeste av de skuespillerne det var bilde av. Selv med en så tydelig preferanse for menn, ble jeg "Presidenten" med teksten "du vet hva du vil, men fremfor alt vil du ha en hot babe".

Mitt alter ego: president-kødden

Jeg svarte til og med på en sånn "fortell oss hvordan ditt siste hotellopphold var"-mail. Normalt ser jeg det som spam, men i dag - ruset på opplevelsen av å være rikere enn trollet i berget - skrev jeg "Hvis du ikke blir litt mer forelsket i partneren din når du bor her, bør du vurdere hele forholdet". Det synes jeg var utrolig presist, og ikke så rent lite romantisk.

Jeg gratulerte meg selv med den.

*

Jeg vet hva jeg vil. Det er det ingen tvil om. Ikke bare vet jeg hva jeg vil, men jeg pleier å få det også. Jeg antar at det er rikdommen min som har gjort meg så selvsikker. Når man har en sånn trygghet som jeg har, er det lite som kan vippe en av pinnen.

Hvis du nå sitter og tenker "for en bortskjemt bitch" eller "herregud, det får da være måte på å skryte", får det være opp til deg. Du gjør ikke verden et fnugg bedre, og du blir litt fattigere, styggere og dummere.

Hvis du lurer på hvor mange penger jeg har eller hvor mange hus jeg kan bo i, må jeg også skuffe deg. Det kommer du aldri til å få vite, og det er heller ikke penger og hus jeg snakker om. (Men det er en naturlig slutning, så ikke føl deg dum: jeg vet at jeg kan fremstå i overkant materialistisk noen ganger.)

Hvis du allerede har skjønt at penger ikke har noe med dette å gjøre, er du lur og kan gratulerer deg selv med det.

*

Min velstand - min rikdom - er helt fantastiske venner, og i dag har jeg snakket med og klemt flere av dem. Og bonusen jeg mottok da jeg kom hjem fra jobben, var fra min beste venninne som hadde sendt meg en diger eske stappfull av det hun vet jeg liker aller best samt noe hun forsto at jeg trengte; en bok som bare heter "Kjærlighet".

La meg sitere fra boken:

"JA!"
Et bilde sier mer enn tusen ord
i følge svært pålitelige kilder
men et ord kan sette enda større spor
og si deg mye mer enn tusen bilder

*

Vær en god venn, en snill kjæreste, en trygg mamma eller pappa, en takknemlig sønn eller datter, en vennlig nabo eller en hyggelig ansatt i dag du også. Det gjør deg til et bedre menneske og verden til et bedre sted. Finnes det noe viktigere?

Vær snill med dyrene også, forresten.

Hvis du mener du kan krysse av på en del av punktene over, kan du være litt snill med deg selv også.

Lykke til!

2 kommentarer:

  1. Vi har hatt vennefest med grøt og firstemt sang idag, jeg er også så rik at det sprenger i hjertet! På samme dag som en kjær venninne gikk ut av tiden.

    SvarSlett