Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

torsdag 20. september 2012

Fem om dagen

Da Øystein Stray Spetalen var gjest hos Skavlan ble det veldig tydelig; når det gjelder hilserutiner har vi et forbedringspotensial. Spetalen satt i stolen og skulle hilse på en ny gjest. Han rakk ikke reise seg helt opp og så et øyeblikk ut som et impresjonistisk maleri av Picasso. Det var rare vinkler og ben og armer i hele tv-ruten.

Det var ikke Spetalens skyld. Nå er han utstyrt med en lang og tynn kropp, og det hjelper jo heller ikke på situasjonen, men kan vi ikke bli enige om en rutine som holder litt på verdigheten? I denne situasjonen, ville jeg sagt at det var naturlig at han fikk reise seg skikkelig opp før han ble nødt til å ta noen i hånden. Alternativt at han kunne sitte stille og strekke frem hånden, men det hadde nok virket litt overlegent.

*

Dette med håndhilsing er jo en uting uansett hvordan man ser det. For hvorfor i all verden skal vi drive å dele bakterier med folk vi ellers ikke ville klint med? Og hva med all denne klemmingen? En invasjon av folks intimsoner. Big time!

Når det gjelder klemming, er forresten ikke jeg en man skal lytte til. Jeg er en elendig klemmer og jeg er fryktelig kritisk til andres klemmer. De verste er de som legger hele armen bak nakken min og som samtidig trekker håret mitt nedover så jeg nesten får whiplash. Hvis de i tillegg holder meg fast når jeg vil trekke meg tilbake, settes de umiddelbart på svartelisten. Det står en del navn der, for å si det sånn. Hvis du tror du er en av dem, kan du prøve å klemme meg. Tar jeg et skritt tilbake og ser på deg med mord i blikket, kan du anta at du er oppført.

For en som har en intimsone på størrelse med sånn Arktis var i gode gamle dager, er dette med klemming et vanskelig tema. For man skal jo liksom klemme, og jeg vil jo så gjerne være en del av de hyggelige. Derfor har jeg lovet en kollega å trene på å bli en god klemmer. Å, det er tøft. "Fem om dagen" er hennes mantra.

Jeg gjorde et forsøk i dag. Klemmeren kom bak meg mens jeg satt nede og ikke hadde mulighet til å reise meg. Det ble utrolig klønete fra min side, men ingen så ut til å reagere. Jeg burde bare ha sittet med hodet rett frem, men i stedet vred jeg på meg (i et håp om å bli en bedre klemmer) og så ble det liksom feil vinkel på alt.

*

Jeg vil gjerne at de jeg klemmer skal vite at når jeg først klemmer, så mener jeg det. Det er oppriktig ment, jeg har bare ikke helt forstått kodene.

Når skal man for eksempel luftkysse som en del av klemmeprosessen? Hvor mange ganger skal det kysses og når er det forventet at man skal treffe kinnet med leppene?

Slikt sliter jeg med. Nesten daglig.

For jeg har funnet ut at det er fysisk umulig at to mennesker kysser hverandre på kinnet samtidig. Med mindre en av dem er i nær slekt med Frankenstein eller rett og slett ser ut som en flyndre. Ikke misforstå - jeg klemmer ikke etter utseende og ville ikke forkastet en klemmer bare fordi vedkommende hadde leppene på høyre kinn. Nei, da. Det ville jeg sett på som en berikelse av menneskeheten og kanskje hadde det også slått meg at vedkommende var kommet litt lenger i evolusjonen enn meg - vedkommende hadde jo unektelig vært bedre tilpasset et klemmesamfunn. Og denne klemmingen kommer ikke til å kunne stoppes.

*

Jeg er bekymret for denne utviklingen. Og min bekymring er ikke egoistisk motivert. Nei, denne gangen inkluderer jeg hele menneskeheten.

Hvem husker vel ikke svineinfluensaen? Fugleinfluensaen? Sars? Hvis vi skal unngå å drepe store deler av jordens befolkning må vi begynne å tenke litt på hvordan vi oppfører oss mot hverandre. Tror du at du vil synes at den klemmen du fikk av naboen rett og slett bare fordi dere ikke hadde sett hverandre på en uke var verdt det når du ligger der med sorte byller over hele kroppen?

Eller hva med skomakeren som tok deg i hånden i ren skjær glede over at du rundet oppover til to hundre kroner da du hentet de ferdig halvsålede skoene sist fredag? Var det verdt den forkjølelsen som du bragte videre til din gamle oldefar på sykehjemmet, og som sannsynligvis kommer til å gjøre at dine besteforeldre kommer til å arve et uthus og en gammel Volvo fra 1959 ganske snart?

*

Jeg har ingen løsning på dette. Bortsett fra håndsprit på små diskrete flasker, selvsagt. Men da kommer et nytt spørsmål opp; hvor snart etter skomakerens håndtrykk kan man vaske hendene? Jeg merket på ham at han synes det var litt tidlig å gjøre det mens han så på.


2 kommentarer:

  1. Her er et lite tips for dette med Arktis og klemming.
    http://eksistens.blogspot.no/2012/09/hva-med-en-klem.html

    SvarSlett