Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

torsdag 24. januar 2013

En strek i regningen

Jeg har sett det meste av en episode av Luksusfellen på TV3. For en fryktelig programidé! Den er jo direkte slem. Der satt to velpleide, til dels langbente, midjesmale blondiner og snakket babyspråk til et par som verken var langbente eller særlig midjesmale.

Ok, kanskje ikke babyspråk, men hvis jeg bare hadde hørt tonefallet de snakket i og ikke lagt merke til hva de snakket om, hadde jeg trodd det var en trassen toåring de irettesatte.

*

Her er storyen slik jeg oppfattet den:

Et samboerpar har store problemer med økonomien. Mannen i forholdet har brukt tiden på å drikke Cola og kjøpe ting på impuls. Jeg fikk ikke helt tak i hva samboeren hans bedrev, men hun må ha brukt en del tid på å spise. Det er helt ok. Jeg gjør det selv.

Så kommer det frem at en av årsakene til all shoppingen er "dårlig impulskontroll". Fyren hadde i lang tid hatt en umedisinert ADHD. Han er med andre ord syk! Når ble det underholdning? Han har dessuten en sønn; hva synes han om at faren blir brettet ut i all sin stakkarslighet?

*

Den ene programlederen vil gjerne illustrere at hvis han ikke betaler gjelden sin, kan han bli slått konkurs, og da ryker huset. Dette tror hun nemlig ikke at han forstår. Hun bygger en pyramide av pappesker ute på et jorde og kaller til seg gjeldsslaven.

"Eier du huset ditt?" spør hun. Det er et lurespørsmål. "Ja," svarer den troskyldige.
"Dette er huset ditt, og gjelden din er 20 prosent av husets verdi. Tegn kryss på to av de ti pappeskene," beordret hun.

Hun ga ham en rød tusj, og han tegnet kryss på to av eskene nede i pyramiden.

"Nei, nei! Ta to av de øverste!" ropte jeg til ham. Han hørte selvsagt ikke. Hadde han tegnet på to av de øverste eskene, hadde nemlig hele opplegget hennes gått i vasken. Men han spilte rett opp i hendene hennes.

Hun forklarte at de to eskene representerte kreditorer som når som helst kunne slå ham konkurs, og så ba hun ham om å dra eskene ut av pyramiden. Noe som selvsagt førte til at hele greia raste sammen.

Jeg lurte på hvordan hun ville forklart at et kraftig vindpust ville hatt samme effekten.

Den sammenraste pappeskepyramiden skulle altså representere huset han når som helst kunne tape hvis han ikke snarest respekterte sine kreditorer. Som om han ikke visste at han var i trøbbel.

*

De to damene, som hele tiden ble omtalt som eksperter, satte seg ned med samboerparet. Nå var det tid for en alvorsprat. Det ble gitt to klare råd. Som rådgiver er jeg veldig for klare råd. Klare råd kan være gull verdt. Men det er som regel lurt å gjøre kunden oppmerksom på konsekvensene av rådene.

Det første rådet var greit, om ikke akkurat rakettforskning; "Du må slutte å drikke Cola". Fyren drakk mellom 1,5 og 3 liter hver dag, så det rådet anser jeg som både økonomisk og medisinsk godt. Konsekvensene er bedre helse og vektreduksjon i tillegg til bedre økonomi. 10 poeng til ekspertene.

Det andre rådet var at samboeren måtte begynne å betale leie. Hm. Jeg så umiddelbart tegningen. "Hun kommer til å dumpe ham," sms'et jeg til min venninne som hadde tipset meg om det som foregikk på TV3.

Og jammen. Tre TV-sekunder etter var det forholdet over, gitt. Hennes forklaring var at hun hadde gått fra ham "fordi han hadde så mye å rydde opp i". Ja, ja. Så var det kanskje noe i skiltet som hang i stuen deres med teksten "I miss him sometimes".

*

Men når vi snakker om å rydde; En av sekvensene viste at han ryddet i garasjen. Han fortalte at han hadde kjøpt helt nye ski i fjor, for han hadde tenkt å gå Birken, men både ski og en masse utstyr fra DJ-karrieren hans ble prompte lagt ut på finn.no.

*

Det var tid for avslutning og oppsummering. Hadde han fulgt rådene de ga? Tja. Det var jo en strek i regningen, så og si, at samboeren hadde flyttet ut og tatt med seg inntekten sin, men han hadde da fått seg en jobb på si, og i tillegg til det, skulle han begynne som DJ igjen.

Innmari synd at han solgte alt utstyret sitt, da. Sikkert dyrt å kjøpe igjen.

Han unngikk kanskje luksusfellen med et nødskrik, men blondinefellen gikk han rett inn i.


4 kommentarer:

 1. Du formulerer det genialt. Jeg satt selv og gremmet meg. Det er pute-tv på sitt verste. Og deiligste.

  SvarSlett
  Svar
  1. Svenske Hollywood-fruer er også på listen. Grusomt.

   Slett
  2. Gunilla er aldeles grusom og stakkars datteren hennes. De andre er kjempesøte.

   Slett
  3. Jeg får den samme følelsen når jeg ser henne; diagnoser er ikke underholdning. Ikke barnemishandling heller.

   Slett