Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

onsdag 30. januar 2013

Brannmann eller kjendis?

"Før ville barn blir brannmenn, nå vil de bli kjendiser," leste jeg for noen dager siden. Sitatet kom fra en fyr som har skrevet en bok om kjendisjaget. Han kritiserer ikke kjendisene, det er mer kritikk til tiden vi lever i.

Kan det være slik at vi har flere kjendiser enn brannmenn i Norge? Min ti minutters research på nettet har ikke funnet svar, men jeg har funnet ut mye annet fint. Jeg vet for eksempel at det er noe som heter Norske brannbefals landsforbund, og jeg vet at det gis ut en masse statistikk hvert år som forteller hvor og hvordan branner i Norge oppstår. 

*

Du mener kanskje at det er ikke er noe poeng i å finne årsaken til de ulike brannene, men der er jeg sterkt uenig. Hvis man skal få ned antall branner, må man vite hvordan de oppstår. Slik er det med all systematisk jobbing; hvis man skal løse et problem, må man finne ut hvorfor det oppstår.

Ut fra det jeg kan se, bør serielysbuer umiddelbart forbys. De var nemlig den hyppigste årsaken til bygningsbranner som hadde tilknytning til elektrisitet i 2008. Beklager at tallene mine er litt gamle. For alt jeg vet, kan derfor serielysbuene allerede være tatt bort fra markedet, eller de kan ha blitt så mye tryggere at de ikke representerer noe problem lenger.

*

Det som slår meg nå, er at jeg ikke aner hva en serielysbue er. Jeg har antatt at det er noe man pynter med - for eksempel til jul - men kanskje er det et faglig begrep for å seriekoble en masse ledninger for å få lys. Ikke vet jeg. Og det at jeg ikke vet det, er faktisk et eksempel på at noen burde brukt litt flere ressurser på å fortelle om brannsikkerhet. Hvis jeg ikke vet det, finner man sikkert andre som ikke har peiling også. Inntil videre velger jeg å holde meg unna lys i buer. Og seriekoblede ledninger.

*

Før jeg slipper brannmenn helt, har jeg bare lyst til å gjøre oppmerksom på at Norske brannbefalers landsforbund må være en veldig hyggelig forening. Hvis du går inn på sidene deres, vil du se at de gratulerer medlemmene sine med dagen. I dag er det for eksempel en brannmann som heter Trond Sivertsen i Hommelvik som fyller år. Hurra for deg, Trond.

Så vidt jeg vet er ikke Trond kjendis. I alle fall ikke landskjent. Ettersom han er brannmann, er det imidlertid lett å tenke seg at han i løpet av sin karriere har utført en og annen heltedåd. Trond burde vært kjendis etter min mening. Kanskje ikke A-kjendis, og heller ikke B-kjendis, men burde ikke Norge hatt ett tettere forhold til en ekte helt enn en dame som er eks-kjæresten til en som vant en realitykonkurranse?

Mitt svar er ja - forutsatt at Trond vil være kjendis, da. Og det er det jo slett ikke sikkert at han vil.

Redaktøren av Se og Hør mener nok nei. Eller så mener hun at det er plass for dem begge. Og det er det sikkert, men er det lurt? Er det smart å dyrke frem mennesker som ikke har annet å vise til enn at de har deltatt i en konkurranse på TV eller vært kjæreste med noen som deltok?

Her er redaktøren i Se og Hør i en avslappet positur. Legg særlig merke til føttene.

Tja. På en side er det jo en industri. Og industrier lager arbeidsplasser og flere skattekroner inn til staten. Men på den andre siden gjør det noe med hodene våre. Vi blir lurt til å tro at det ytre teller mer enn det indre. At det å være på TV er en verdi i seg selv.

Det å bli beundret, er det sikkert mange som trakter etter. Men hvis vi godtar at de vi ser opp til ikke har annet å bringe til torgs enn et pent ansikt eller masse penger, taper vi på sikt. For jeg er helt sikker på at landet har mer nytte av brannmenn enn C-kjendiser. Uansett hvor flinke vi er til å bytte batteri i brannvarslerene våre. Har du gjort det i det siste, forresten?

Her i huset tenker vi sikkerhet i alle ledd.
(Varmeflasken i bakgrunnen kan også brukes til brannslukking.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar