Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

tirsdag 22. januar 2013

I heisen med Henry

Henry Fielding skulle jeg gjerne slått av en prat med. Hvis jeg noen gang får spørsmål om hvem jeg ville stått fast i en heis med, og jeg ikke kan si "en brannmann med et kubein" - ville jeg sagt Henry Fielding.

Det er visse problemer forbundet med å stå i en heis sammen med mr. Fielding. For det første er han død og for det andre snakket han et veldig gammeldags engelsk da han levde. Hvis vi to befant oss i en heis sammen, ville det enten bety at han hadde blitt kastet ut av himmelen og vi begge var på vei til helvete, eller så hadde jeg ikke skjønt et ord av det han sa. Eller begge deler, selvsagt.

*

Sannsynligheten for at han hadde fått panikkangst av å bli stuck i en heis hadde dessuten vært overveldende, ettersom han døde i 1754 og neppe hadde rukket å besøke kong Louis den 15. i Frankrike som i 1743 fikk bygd verdens første personheis.

Heisen ble løftet opp og ned av sterke menn og gjorde at kongen slapp å gå i trapper når han skulle besøke en av elskerinnene sine som bodde i etasjen over ham i Versailles.

*

Fielding hadde antakelig trodd at han var innestengt i en kiste. Han hadde blitt kjemperedd og jeg hadde sittet og trøstet en mann med hvit parykk som enten hadde gått berserk eller begynt å grine.


Siden det er bedre å gråte i en ny Jaguar enn i en eldre Corvette (jeg har prøvd begge deler) - håper jeg at heisen vi satt fast i hadde hatt en viss standard. Her fra Le Dokhans i Paris.
Forutsatt at jeg forsto hva Henry sa (litt ugreit å være på fornavn med ham) og at han hadde holdt på vannet og verdigheten, ville jeg gjerne drøftet et par ting han sa mens han levde.

*

For det første: "En avis består av samme antall ord uansett om det er nyheter i den eller ikke".

Det er jo et tankekors. Men etter å ha tenkt og korset meg en stund, har jeg kommet frem til at jeg ikke er enig. For det som er en nyhet for meg, har du kanskje visst lenge. Og det jeg gjesper av, sitter du kanskje og heier på.

Fotball, er for eksempel noe som kun interesserer meg hvis noen har avdekket snusk og fanteri eller - i kritiske tilfeller - hvis noen som spiller fotball er midt i en juicy kjærlighetshistorie.

*

Hvilket bringer meg til det andre: "Det er ikke noe som gjør teen søtere enn kjærlighet og skandaler".

Enig. Sladder og forelskelser gir energi, og er i de fleste tilfeller mye sunnere enn sukker. Og man kan virkelig bøtte nedpå med usukret te hvis man bare får snakke uforstyrret med en som enten har masse spennede jug å komme med eller hvis man sitter der og slurper mens man ser sin elskede dypt inn i øynene. Hvis man er på te-date er det også en annen grunn til å si nei takk til sukker; man vil jo nødig bli smellfeit på en ettermiddag.

*

Sett at man nå har brukt noen år på å lese aviser og noen uker på å finne seg en kjæreste. Da er det jo snart på tide å gifte seg, vil noen si, og da har jeg kommet til det siste sitatet av Fielding jeg vil ta opp: "Det er minst én dust i hvert ekteskap".

Til helgen skal jeg servere min mann en kopp te, gi ham en avis og spørre ham om han synes jeg er en dust.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar