Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

fredag 14. september 2012

Artige påfunn

Egentlig hadde jeg tenkt å skrive om Kiwi-reklamen der en dust starter med å si "Mye tyder på at helsedirektøren har rett ... (...) ... Vi i Kiwi er enig i dette og bla, bla, bla ett eller annet med matmomsen", men jeg merket at jeg ble sur og irritabel bare av å tenke på den grønne, lille gubben som spratt rundt mellom reolene som om han var en krysning mellom et romvesen og Lille Trille.

Så da bestemte jeg meg for å skrive om fiskale avgifter i stedet.

Fiskale avgifter har ikke noe med fisk å gjøre. Når du betaler for fiskekortet ditt, går det du betaler antakelig til å dekke utgiftene eieren av vannet har til for eksempel å kalke det. Vil jeg tro.

Fiskale avgifter er avgifter som staten skjønnsomt har fordelt på likt og ulikt, rett og slett for å tjene penger. Dokumentavgiften er en slik avgift. Uansett om du kjøper et hus til 1 million eller 10 millioner er avgiften du må betale for å få dokumentene tinglyst 2,5 prosent av salgssummen (med mindre du kjøper et helt nytt hus - da slipper du av en eller annen merkelig grunn unna).

Dette dokumentet er kanskje helt gratis

De fleste forstår sikkert at det ikke er mer jobb for det offentlige å tinglyse et dokument med et ettall og seks nuller enn å tinglyse et dokument med et ettall og syv nuller, men likevel koster det 25.000 kroner ekstra å kjøpe huset til en million og 250.000 kroner ekstra å kjøpe huset til 10 millioner.

Så dokumentavgiften er et slags byråkratisk påfunn som antakelig kom i stand etter at en politiker sa at nå måtte vi jammen se å øke statens inntekter for det er så mange kravstore mennesker i dette landet, og de trengte både veier og kloakkanlegg og en hel masse annet.

Bilavgiften er også en fiskal avgift. Staten får inn ca 60 milliarder kroner i bilavgifter hvert år, men hvis du tror at bilavgiften går til å bygge veier med, tar du feil, for bare 30 milliarder går til veibygging og trafikksikringstiltak.

Siden jeg er byråkrat og jobber for regjeringsapparatet, har jeg selvsagt ingen offisielle meninger om dokumentavgiften og bilavgiften, men jeg kan jo gå så langt som til å si at de er sære.

Selv motstandere av fiskale avgifter må jo innrømme at det er en ganske god ide. I alle fall sett fra statens side. Og staten er jo oss. Da mener jeg ikke oss byråkrater, jeg mener oss som i "alle vi som bor i Norge og nyter godt av melken, honningen og alle de andre godsakene".

Du kan være for eller mot fiskale avgifter, men det er viktig at du har en holdning til dem. For om ett år er det valg, og før det er det en hel masse du må ta stilling til.

Frivillig momsregistrering (noen vil kalle det en selvmotsigelse av episke dimensjoner) er kanskje ikke noe du trenger å vite om i detalj med mindre du er selvstendig næringsdrivende. Men hvis du har skolebarn er det kanskje en ide å sette seg inn i skolepolitikk, og hvis du har tenkt å bli gammel, kan du kanskje være interessert i helsepolitikk og pensjoner. Ikke vet jeg.

Poenget er at du gjør bevisste valg og at du faktisk bruker stemmeretten. Jeg vil nesten si det er en plikt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar