Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

mandag 15. oktober 2012

Ikke helt solgt

"Da får det briste eller bære!" sa fyren som viste seg i TV-ruten i det jeg trykket 1 på fjernkontrollen. Briste eller bære? Jeg trodde ingen brukte et så meningsløst uttrykk lenger. Han kunne jo like godt sagt "da får det gå til helvete eller til himmels" og slik ville vel ingen formulert seg, selv om det er et ganske fint bokstavrim det også.

Mannen som ikke kunne bestemme seg om han ville lykkes eller ikke, var eiendomsmekler og deltaker i programmet Solgt! på NRK. Jeg så sikkert et kvarter av programmet før jeg forsto at jeg ikke satt og lo av en sketsj fra de to komikerne bak Kjetil og Kjartan show.


Originalene

Solgt! lar to lag med eiendomsmeklere gjette prisen på solgte eiendommer i et område som ligger langt fra der de selv kommer fra, og det laget som gjetter den nærmeste prisen på eiendommene, vinner. De kan ta feil med mange millioner, men det gjør ikke noe så lenge det andre laget tar feil med enda flere nuller.

Programlederen - som jeg altså var sikker på var en komiker - guidet oss gjennom hus og leiligheter og jeg fikk se interiør som jeg godt kunne vært spart for. Kall meg sær, men jeg liker verken tørkede blomster (støvsamlere), bokstaver malt rett på veggen ("HOME" og "LOVE", for eksempel) eller romerske søyler som noen har stappet inn i et hus som husbanken finansierte på 70-tallet.

Kopien (i midten)

Programlederen i Solgt! har en spesiell programlederstil. Han har snertne replikker og sans for dramatiske pauser for å øke spenningen når de to lagene skal få vite hva huset de akkurat enten trodde ble solgt for 4,23 millioner eller 17,7 millioner faktisk kostet.

- Då ska me sjå kva lag ein tippa ........... Lag ein tippa .......... ein million! Lag to tippa ............ 28 millionar! .......... Og huset vert solgt for .......................................................................... 250.000 kroner! Lag ein, dykkar vann første runde, men ingenting er avgjere enno!

Dessuten tok han ikke fem flate øre for å sette seg på toalettet eller krype opp i et badekar. Særlig ikke hvis det var fin utsikt fra badet. "Sjå her, du. Detta'n va'kkje ille!" sa han da.

Han la seg også opp i en seng for å vise at her var det jammen fint å ligge ("Tenkj å vakna her, dykk!"). Det kleineste var da han inviterer deltakerne til å ligge ved siden av seg. Sengescenen ble bare slått av at han skulle se hvor mange som fikk plass i dusjen.

Før de to konkurrerende lagene skulle gå hver til sitt for å tenke kloke tanker om verdien på bygningsmasse og gressplen, gned han seg i hendene mens han kikket lurt inn i kameraet og sa "Ja, då er det berre å ynsja lukke te!".

Jeg er ikke helt sikker, men det kunne se ut som han blunket litt konspiratorisk til oss som satt rundt i de tusen hjem. Akkurat da så han ut som en av Ivo Caprinos rømte tredukker.

*

De konkurrerende meklerne var helt ute på viddene da de skulle tippe pris. De så dessuten ut til å tro at oslofolk er steinrike i forhold til resten av landet, og da de skulle tippe hva en rønne på Sørlandet (uten vann og strøm og med et mikroskopisk havgløtt) hadde kostet, sa en av dem at "dette prospektet ville vært attraktivt for en som jobber på Aker brygge".

De fikk det til å høres ut som om de som jobber på Aker brygge har bagasjerommet i Porschen sin stappet full av penger som de bare venter på å gi til et dødsbo som ikke lenger har boplikt, og som bare ligger tre og en halv time fra hovedstaden.

Tre og en halv time i luftlinje, ja. Fra grensen mot Bærum. Pluss at bare bompengene på den strekningen er nøyaktig likt kommunebudsjettet i et sørlandsk lokalsamfunn i en stille vinteruke.

Det de åpenbart heller ikke visste, er at hvis man skal nå dit på under et halvt døgn, må man kjøre midt på natten en gang i slutten av mars (hvis det er tørre veier). Og selv da med fare for SUV'en, eget liv og helse.

*

Hvis du har lest helt hit og sitter med en følelse av at jeg ikke likte programmet, er det helt feil. Jeg elsker å grøsse når jeg ser hvordan folk har det hjemme, dessuten liker jeg morsomme konkurranser.

At jeg ikke ler der det var ment at jeg skulle le, får så være.

Hvis du vil se programmet, kan du slå på NRK1 klokken 20.15 førstkommende torsdag.

Lukke te!

Dette er han på NRK. Frode, heter han. Ikke Kjetil eller Kjartan.
Og det er bra, ellers hadde jeg blitt veldig forvirret.


2 kommentarer:

  1. Jeg elsker det programmet!!
    Takk for en humoristisk innfallsvinkel, du har så rett :-)

    SvarSlett
  2. ;-) (Jeg tar det opp, men ikke si det til noen)

    SvarSlett