Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

mandag 29. oktober 2012

What not to wear

"Mette-Marit med nedbrytbar kjole i kongelig bryllup" leste jeg i Dagbladet. Snakk om Askepott, altså. Kanskje kjolen ble til jord rundt midnatt?

Men det var ikke sånn som jeg trodde. Det er jo sjelden det. Kjolen MM hadde på seg var bare laget av nedbrytbart materiale. Ikke noe polyester der i kongsgården, med andre ord.

Kjolen var overstrødd med glassperler, men de var resirkulerte, så da er det visst greit. Hun kan altså ha hatt på seg et par kilo gamle colaflasker. Ganske artig.

Hvem har slipt til alle de glassperlene?

En dame som heter Livia Firth, og som er gift med en skuespiller som heter Colin Firth, har visstnok lenge håpet at MM skulle begynne å bruke nedbrytbare kjoler på den røde løperen, og hun er selvsagt veldig fornøyd.

"Like ... the next time you're going to a royal wedding, I'd like you not to wear polyester. Ok?"

Hun sier at i likhet med MM tror hun også på en miljøvennlig moteindustri. Dette har de to damene snakket om, visstnok.

*

Jeg er ikke sikker på at de bruker ressursene sine så godt hvis de konsentrerer seg om kjoler til over 30.000 kroner. De fleste av oss har ikke så mange kjoler i skapet i den prisklassen.

Derimot vil jeg tro at flertallet av oss har en del bruk-og-kast-plagg fra H&M, Lindex eller andre kjeder liggende rundt omkring. Hva med å forsikre seg om at produksjonen av alle disse klærne skjer på en skikkelig måte? De kan jo begynne med å se på arbeidsforholdene for syerskene, for eksempel?

*

Journalisten som skriver artikkelen om disse to damene og deres engasjement for naturen skulket åpenbart timen i kritisk journalistikk, for ikke en eneste gang stilles det spørsmål ved verken glassperlene, kjolens pris eller det helt åpenbare; når mistet disse menneskene bakkekontakten?

Det finnes nemlig millioner av mennesker som går rundt i bomull, ull, lin og silke. Det er rett og slett ikke det minste oppsiktsvekkende. Og ikke bare går vi rundt i plagg som vi til og med kanskje har strikket selv, vi bruker dem også mange ganger.

Ikke misforstå - jeg synes MM skal pynte seg når hun representerer Norge, det er tross alt litt av poenget med et kongehus, etter hva jeg har forstått. Jeg har også full forståelse for at kjolene hennes koster mer enn mine. Men så la det være med det, da! Ikke prøv å gjøre det til noe mer enn det det er; nemlig kongelig moro og opium for Se og Hørs (og Dagbladets) lesere.

*

Jeg kommer ikke til å bli imponert før den røde løperen byttes ut med gress, og MM kommer til slottsball i et digert gresskar. Bare så det er sagt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar