Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

onsdag 8. mai 2013

Det tause gullet

Jeg har stjålet tittelen fra et seminar jeg var på i dag. Seminaret handlet om veteraner, for i dag har vi både markert Frigjøringsdagen og Veterandagen.

Noen synes det er rart og galt å slå sammen markeringen av disse to dagene. Jeg synes det er helt naturlig, ikke bare det; det er en selvfølge. Det hadde ikke vært noe å feire hvis vi ikke hadde hatt veteraner, og selv Gunnar Sønsteby mente at det var høyst naturlig å sammenlikne veteraner fra andre verdenskrig og veteraner som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner i senere tid.

*

Vi kan jo starte med å være takknemlige for at vi ikke har veteraner som har kjempet på norsk jord som er født etter 1945.

*

Det tause gullet refererer til veteranene. I dag ble vi som var til stede i Ridehuset på Akershus enda mer klar over hvilke ressurser Norge sitter på i form av mennesker som har tjent Norge i uniform. De har blant annet kunnskap om ledelse, om samarbeid, om etikk og om å handle under enormt stress og harde påkjenninger.

Det de kanskje ikke er fullt så flinke til, er å fremheve seg selv, for det de har fokusert på, er å gjøre laget godt. Ingen dårlig egenskap det heller, vil jeg påstå.

*

I forkant av seminaret, var det medaljeutdeling. Den ble innledet av blant annet Thomas Nysted som ble hardt skadet under et angrep i Afghanistan 2. mai 2010.

"Jeg er ektemannn, far, barnebarn, bror og sønn," sa Nysted. Jeg er sikker på at han er en hel masse annet også. Venn, nabo, kunde på super'n ... you name it. Poenget er at han er så mye mer enn en veteran. Så mye mer enn en som har vært i Afghanistan og blitt skadet, så mye mer enn en helt.

Nysted sa at han ikke hadde reflektert så mye over en strofe i nasjonalsangen vår før han hadde vært i krigen og opplevd det som virkelig betydde noe, det som virkelig motiverte: "også vi når det blir krevet" skrev Bjørnson.

De ordene rommer på mange måter essensen i det som skiller heltene fra de ... bevisstløse: Heltene gjør det som skal til. Heltene tenker mer på andre enn på seg selv. Og ikke minst: Heltene gjør jobben norske myndigheter har bedt dem om; På vegne av oss andre som sitter hjemme og ikke engang reflekterer over freden som omgir oss.

*

Heltene finnes ikke bare i uniform, men det er 100.000 nordmenn som har båret det norske flagget på armen i utenlandsoperasjoner siden andre verdenskrig, og de fortjener at vi setter av en dag i året til å takke dem for det de har gjort for Norge.

Mens vi venter på Kongen ... Her er både statsministeren, forsvarsministeren, forsvarssjefen og Natos generalsekretær, blant andre. Kongen kom.

2 kommentarer:

  1. Hei. Jeg liker det du skriver, Birgitte og du skriver godt. Personlig er jeg imidlertid litt kritisk til avslutningen "og de fortjener at vi setter av en dag i året til å takke dem for det de har gjort for Norge"
    Det er selvsagt ikke ditt ansvar, men jeg oppfatter dette å være et avlat - veteranene skal settes pris på hver dag hele året.

    Jeg skrev noe om det tilbake i 2010, altså noe før det ble kappestrid å lovprise veteranene våre.

    http://www.frp.no/Support+Our+Troops.d25-TwZrQ2I.ips

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for kommentaren :-) Jeg oppfatter ikke dagen å være avlat. En slik markering går langt utover denne ene dagen og er en viktig del av synliggjøringen slik at bevisstheten om veteraner - hva de har gjort, hvorfor og hva de kan bidra med - varer hele året.

      Slett