Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

onsdag 24. juli 2013

Tegn i teksten

Tenkt deg en tekst uten punktum: Man kan dø av surstoffmangel eller kjedsomhet av sånt. Og selv om du ikke er stor fan av aksenttegn, så er det en god idé å skille mellom én ku og en ku. Les de to ordene høyt, så tror jeg du skjønner hva jeg mener. Tegnsetting er nyttig, om ikke nødvendig.

Mitt favorittegn er punktumet. Semikolonet har jeg et litt anstrengt forhold til - og jeg vet at jeg ofte bruker det galt - men noen ganger synes jeg likevel at det passer så godt at jeg sniker det inn.

*

Semikolon burde forresten ikke hete semikolon. "Semi" betyr halv, men et semikolon er ikke et halvt kolon. Et semikolon er et punktum og et komma. Man skal altså ikke høre på hva det kaller seg, man skal se hvordan det ser ut.

Et semikolon brukes mellom to hele setninger som henger litt mer sammen enn hva de ville gjort hvis de var skilt med et punktum, og litt mindre enn hvis de var skilt med et komma. Når du som leser ser et semikolon (;) skal du stoppe litt mer opp enn ved et komma, men litt mindre enn ved et punktum. Skjønner? Fint.

Et punktum er det ikke mye tvil rundt. Verken når det settes eller i mer overført betydning. "Da setter vi punktum for denne saken," kan du si hvis du er møteleder, og da må de andre holde kjeft. Du bestemmer. Du har punktumet i din makt.

Et punktum er endelig. Det markerer en slutt. Det er egentlig litt trist, men ganske imponerende av en liten fluelort, ikke sant?

*

Ett punktum betyr at noe er over, men tre punktum betyr at noe fortsetter. Er det ikke spennende? Jeg liker tre punktum veldig godt. Se bare på denne forskjellen: "Og så levde de lykkelig alle sine dager." i motsetning til: "Og så levde de lykkelig alle sine dager ...".

Den siste er en åpen slutt. Du kan dikte selv! Du kan legge inn all verdens drama, ti lottogevinster, fire babyer, fantastiske reiser og andre opplevelser. Du kan gjøre hva du vil. Tre punktum forlanger at du bruker fantasien. Tre punktum gir deg alle muligheter.

*

De kan til og med redde deg fra synden. Hvis du tror på den slags. Du kan banne av hjertets lyst uten at noen kan ta deg på det. "F... heller!", "Din j... dust!" eller "F... i svartbrente h...!" kan du skrive, og alle vil forstå hvor sint du er og akkurat hva du vil si, men ingen kan be om at du vasker munnen din med såpe.

Tre punktum er din venn, men ikke misbruk dem. Hvis teksten din stort sett består av prikker, bør du kanskje skrive om noe annet, for da kan det være vanskelig å skjønne hva du mener.

*

Forståelse er nemlig hele poenget med tegnsetting (eller interpunksjon, som det også heter, men det er det jo ingen som skjønner). Punktum, spørsmålstegn, komma, utropstegn og alle de små tingene som står oppå eller mellom bokstaver, er funnet på for at du skal formidle tankene dine så nøyaktig som mulig.

Punktumet har en tilleggsdimensjon. Det definerer jo hele livet! Alle hendelser har en slutt; alle opplevelser har en ende. Jobben vår er å lage best mulig innhold før vi avslutter.

Jeg trodde jeg husket en barnesang med strofen "punktum, punktum, komma, strek" og Googlet det for å finne hele  sangen. Her er den. Pussig nok med en reklame for sexleketøy. Jeg antar at det betyr at punktum er morsomt både for voksne og barn.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar