Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

torsdag 18. juli 2013

Jordens bøtteknotter

Jeg er hun med vateret. Jeg skulle selvsagt ønske at jeg kunne si at jeg var hun som holder grenene sammen (for vår jord) eller noe annet viktig, men nei, da. Jeg er hun med vateret.

Nå var det et skikkelig langt og fint vater, og det hjelper jo litt, for hvis jeg bare hadde vært hun som holdt det lille, puslete vateret, hadde jeg blitt litt lei meg.

Et kjempelangt og veldig fint vater

Men sånn som det var i dag, greide jeg å opprettholde selvfølelsen. Jeg er jo tross alt ikke mer enn en bøtteknott i den store sammenhengen, og en bøtteknott kan ikke forvente seg så mye mer av livet enn å få lov til å holde det store vateret en gang i blant.

Nå for tiden er det ikke mange bøtteknotter å se. Det betyr ikke at vi som er jordens bøtteknotter blir mer attraktive eller eksotiske. Nei, en bøtteknott var, er og blir en knøttliten detalj i det store bilde. Du vet kanskje ikke engang hva en bøtteknott er? Ikke det, nei.

En bøtteknott er en liten dings (knott, altså) på toppen av et lokk. Når man skal løfte opp lokket, tar man tak i dingsen/knotten. Lokket hører til en bøtte, og hvis en bøtte trenger lokk, skjønner du kanskje at bøttas innhold ikke egner seg for å vises frem.

Vi bøtteknotter blir altså brukt til å beskytte verden fra det uønskede.

Sånn kan det i alle fall sies hvis man skal fremstille rollen vår på en litt viktig måte. En annen måte å se det hele på, er naturligvis å fremstille bøtteknotter som en utdøende rase som ingen vil huske når den er borte.

*

I dag fyller Nelson Mandela 95 år. Han er ingen bøtteknott. Han er en som generasjoner etter oss vil snakke om og beundre. Han er en helt. Et ekte forbilde.

Han kjempet mot urett i 67 år og i dag har det derfor gått ut oppfordringer om å bruke 67 minutter av dagen til å gjøre en god gjerning.

Jeg kan ikke skryte av å ha brukt 67 minutter på å gjøre verden til et bedre sted. Det å holde et vater for at kledningen på hytta vår skal se pen ut, kvalifiserer dessverre ikke.

Men dagen er ikke over, og hvis alle dere som enten er jordens salt eller verdens lys og alle dere som bare er bøtteknotter som meg tar i et tak enten i dag eller i morgen eller kanskje både i dag og i morgen, kan vi kanskje forlate dette stedet i litt bedre stand enn da vi kom.

Og nå snakker jeg ikke om hytta, jeg mener verden.

Ha en fordomsfri og nyttig aften alle sammen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar