Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

onsdag 2. oktober 2013

Du kan dø av høst

Når jeg hører noen si at de elsker høsten høyest av alle årstidene, lurer jeg alltid på om de er riktig navlet. 

Høsten er årstiden for død. Vi vasser jo i døde planter og fordervelse fra slutten av september til snøen kommer. Det er morbid å elske høsten.

Omtrent like pent som veldig tynt og pistrete hår (Google)

Jeg kan gå med på at det er pent å se solen glitre gjennom tett, fargerikt løv mens man puster inn frisk, akkurat passe kald luft, men hvis det er det du mener med at du elsker høsten, så er du indoktrinert. Det er solen du liker, ikke ukene i september, oktober og november.

*

Ukebladene og handelsstanden er høstens fremste lobbyister. «Å, du MÅ ha strikkeplagg i høst» sier de. «Se på dette myke, gode skjerfet» er en klassiker. "Genser med høy hals er et must!" mener de og alt jeg klarer å tenke på er at høyhalsede ullgensere klør uansett hvor dyre de er. 

I tillegg er det alle de nye fargene de vil ha oss til å kjøpe. Jeg er ikke fremmed for å kjøpe en jakke i fire ulike farger hvis jeg liker den, men ikke fordi det står i et ukeblad at jeg bør ha den i gult denne sesongen. Jeg lar meg ikke herse med av hvem som helst.

I fjor prøvde de å prakke på oss burgunder. I år innrømmer de glatt at det var en vanskelig farge å selge. Det kunne jeg ha fortalt dem. Skummetmelkhvite nordmenn kledd i burgunder, er kun egnet i skrekkfilmer. Japanske filmskapere er veldig interessert i den looken nordmenn har i oktober, har jeg hørt. Det sier alt.

I år er blått veldig inn, visstnok. Blått er det nye sorte. Eller var det oransje som var det nye sorte? Nei, nå tror jeg at jeg blander med en tv-serie om en dame i et amerikansk fengsel.
*
Poenget mitt er at høst er deprimerende. På denne tiden har vi ikke greid å venne oss til kulda, og vintergarderoben ser håpløs ut. Det kan hende at det regner i tillegg til å være kaldt, men det er enda ikke vinterkaldt, bare ekstra vått vann som insisterer på å blåse horisontalt og på skrå ned under kraven din. 

Du har kanskje funnet frem vinterskoene, men tviholder på de høye skoene med lærsåle, med det resultatet at skoene blir ødelagte og du blir kald på bena. Og alle vet hva konsekvensen av å bli kald på bena er. I verste fall kan du dø!

*

«Høsten er jo perfekt til å sitte inne med en varm kopp te foran peisen og lese en bok,» sier du kanskje. Men i all verden. Stakkars deg! Det er da forhåpentligvis ingen som nekter deg det resten av året? Hvis du er så glad i te, bøker og peiskos, så sett i gang! Drit i kalenderen!

«Jeg elsker regnvær, mørke kvelder og løv som faller,» har jeg hørt noe si. Jeg ringte Dikemark, og de kom med en gang. Fire menn i hvite frakker. Det er ingen som er ved sine fulle fem som liker kaldt vann, skummelt mørke og døde blader, vet du. Legg deg inn umiddelbart hvis du er så dyster i hodet ditt.

Vinteren er heller ikke min favoritt, men den skal jeg ta for meg en annen gang. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar