Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

søndag 13. oktober 2013

Spennende spenning

Er det lenge siden du har kjørt på smale landeveier? Hvis du bor i Norge (og sannsynligheten for at du gjør det hvis du leser dette, er jo stor) har du garantert opplevd fenomenet "plutselig trengsel på veien". Det er en variant av tingenes iboende faenskap.

Her er regelen:
Når tre element befinner seg på en vei, møtes alle på det punktet der veien er smalest.

*

Har du også lagt merke til det? Du kommer kjørende på den smale veien, og litt lenger frem ser du en traktor som snegler seg av gårde i 15 kilometer i timen. Du ser også at det kommer en bil i motgående retning og du beregner ganske kjapt at dere tre kommer til å møtes i svingen rett der borte, og det er det ikke plass til. Litt irriterende, eller hva?

Gjett hvor den motgående bilen, syklisten og du ville passert hverandre.
Akkurat i svingen der oppe, tenker jeg. Akkurat der. (foto: Google / Brødrene Dahl)


Det trenger ikke være motoriserte kjøretøy med i denne likningen, forresten. Se for deg at du løper rundt rundt med trillevognen din i en matbutikk. Du skal ha håndklepapir, salami eller stearinlys (hva vet jeg) men rett foran den varen du skal ha, står det en ansatt som holder på å fylle i hyllene og akkurat i det du skal passere, kommer en annen kunde trillende på sin handlevogn. Du venter høflig med å passere hinderet, og de sekundene virker veldig lange.

*

Kan alle disse møtene skyldes magnetisme? Denne formen for spenning er jo slett ikke et ukjent fenomen i verden. Så vidt jeg vet er det magnetisme som gjør at kompassnålen søker mot nord. Sydpolen er også magnetisk, men selv om du er i Australia, vil kompassnålen peke mot nord.

Dette er en skisse av jordens magnetiske felt. Artig?

Hvis du ikke er spesielt interessert i fysikk, anbefaler jeg deg å akseptere dette som et faktum, for man kan virkelig få vondt i hodet av å prøve å forstå det. Hvis du er veldig interessert i fysikk, forstår du det sikkert allerede.

*

To mennesker kan også oppleve å bli dratt mot hverandre. Ingen har klart å påvise at det er magnetisme som ligger til grunn for dette, derfor kaller vi det bare "romantisk" (eventuelt "forbanna dårlig timing" / "upassende") når det skjer.

*

Noen mennesker har en enorm tiltrekning på trøbbel. Dette fenomenet kan heller ikke spores tilbake til magneter, men ofte kan man anta at de det gjelder har en usedvanlig mangelfull oppdragelse.

I enkelte tilfeller kan det være uflaks som ligger til grunn for at man tryner i livet, men hvis du er en av dem som tror på uflaks, så husk at du er den som har størst påvirkning på livet ditt: Jo hardere du jobber, jo heldigere blir du.

Du blir tøffere av å bryne deg på tingenes iboende faenskap, og snart vil en traktor eller to ikke bry deg i det hele tatt. Lær deg å like motbakkene, så går de så mye lettere. Tenk at hvis veien hadde vært flat, rett og fri for annen trafikk, hadde du kjedet deg til døde. Spenning er spennende uansett i hvilken form den kommer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar