Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

søndag 17. mars 2013

Drømmen. Om India.

Jeg kjenner en tøff dame. Jeg kjenner i og for seg ganske mange tøffe damer, men jeg har lyst til å nevne én spesielt. Hun er indisk, men bor i Norge og har startet et selskap som hjelper norske bedrifter som har lyst til å satse i India.

Her om dagen la hun ut følgende på Facebook:

Take risks in your life. 
If you win, you can lead. 
If you lose, you can guide. 

Swami Vivekananda

*

Det var altså ikke henne som hadde funnet på disse kloke ordene, det var en som heter Swami også et langt navn på V. Eller B, for Swami var bengalsk, og på bengali blir V til B.

Munken Swami V.

Swami V/B ble bare 39 år. Det hadde han selv forutsett. Men på de 39 årene fikk han gjort mye. Han blir ofte pekt på som den som revitaliserte hinduismen, og det er nokså imponerende. 

Han mente at menneskets sjel var guddommelig, og at man gjennom arbeid, tilbedelse, mental disiplin og filosofi kunne bli fri. Sannhet, renhet og uselviskhet (ja, jeg vet det er et vanskelig ord, men det er altså det motsatte av egoisme) styrket sinnet, mente Swami.

*

Suksess kommer gjennom konsentrasjon og handling, sa Swami, som dessuten var en sterk tilhenger av sølibatet. Hvilket er naturlig hvis du tenker på hvor mye konsentrasjon som går bort i ikke-sølibat-aktiviteter.  

Du kan jo i alle fall teste det ut i en uke


Tilbake til den tøffe damen. Rina, heter hun. Hun er ikke den første som har sett at Asia, og da spesielt India, vil ta større plass i verdensøkonomien enn de har gjort før. Men hun har sett det - og gjort business av det. Hun har satset, og jammen tror jeg ikke hun har vunnet en del.

Hun har realisert en drøm, og hvem av oss kan egentlig skryte av det? Og da mener jeg ikke drømmen om et par nye sko. Jeg mener den drømmen som bare kan realiseres hvis man satser alt. Den drømmen som krever at man satser tryggheten og kaster seg ut i det ukjente. Den drømmen som krever mot.

*

Hun har sannsynligvis gjort det som Swami mente skulle til:

Take up one idea. Make that one idea your life – think of it, dream of it, live on that idea. Let the brain, muscles, nerves, every part of your body, be full of that idea, and just leave every other idea alone. This is the way to success, that is way great spiritual giants are produced.

Heia Rina!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar