Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

tirsdag 25. desember 2012

Influensa

Julaften 2012 er over, og jeg fikk alt jeg ønsket meg. Pluss litt til. Ekstragaven i år var influensa.

Influensa er no' herk, men heldigvis overlever de fleste. Dette er den første sesongen jeg ikke har vaksinert meg, og det skal bli den siste.

Kroppen min er full av slike


Men det å være influensasyk har sine fordeler. For det første blir kroppen litt tøffere etter en slik runde (det innbiller jeg meg i alle fall) og for det andre blir familien veldig snill. Ikke at de ikke er snille ellers, men nå tripper de rundt meg med tilbud om te, tepper og mat. Hver gang jeg hoster eller stønner litt sånn "å stakkars meg, det verker over alt" ser de medlidende på meg og lurer på om det er noe mer jeg trenger.

Jeg trenger fint lite. For et par timer siden fikk jeg to piller og ett glass vann, og det gjorde susen. I alle fall midlertidig. Leddene verker ikke så mye, hodepinen er håndterbar og feberen er så og si borte. Vi burde hylle medisinindustrien oftere, synes jeg.

Dessverre har jeg ikke lyst på sjokolade, men siden de så og si presser meg til å ha lyst på ett eller annet, sier jeg at jeg har lyst på masse sjokolade, også lagrer jeg det til jeg blir frisk.

*

Til virus å være, er ikke influensaviruset særlig skremmende. Det kommer langt ned på listen over farlige virus, for eksempel. Det mest kjente farlige viruset er HIV - humant immunsviktvirus - og mange har også hørt om Ebola-viruset.

Mellom 40 og 50 millioner mennesker er smittet av HIV, og 60 prosent av dem bor sør for Sahara. Siden viruset ble påvist i 1981 har over 25 millioner mennesker dødd. Det finnes medisiner som gjør at du kan leve tilnærmet normalt med HIV, men for de fattige stakkarene i Afrika, er medisiner ofte like uoppnåelige som månen.

*

Ebola-viruset har heldigvis ikke samme utbredelse, for det finnes ingen medisiner som kan kurere deg hvis du er så uheldig å få Ebola. Dødeligheten er på mellom 50 og 90 prosent, og før du vet om du dør, ligger du der med høy feber, vondt over alt, diaré og mulige blødninger både utenpå og inni kroppen. Ebola topper listen over virus du ikke vil ha.

Men når det blir din tur til å få influensa, foreslår jeg at du tenker litt på de som har det verre. Det hjelper alltid.

*

En annen ting du skal tenke på, er hygiene; du skal hoste inn i albuleddet og være nøye med å vaske hender. Bruk gjerne håndklepapir når du skal tørke hendene, og ha alltid en flaske håndsprit tilgjengelig.

Hvis dusten som satt ved siden av meg på flyet fra Paris i forrige uke hadde holdt seg for munnen når han hostet, er sjansen stor for at jeg hadde vært ute på en skitur akkurat nå. Eller at jeg hadde spist sjokolade. (Det siste er mest sannsynlig.)

Jeg håper han fikk tennissokker til jul.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar