Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

torsdag 15. august 2013

Ekorneffekten

Alle vet at en sort katt som løper over veien kan bety ulykke, død og fordervelse. Særlig hvis man må bråbremse og taperen bak deg er like kontaktsøkende som han er nærsynt. Men hva skjer med deg hvis det er et ekorn som kaster seg i sikkerhet på fortauet og ikke en katt? Vil det ha noen innvirkning på dagen din?

Jeg vet ikke om det betyr noe, men hvis du tror på sommerfugleffekten, så må du jo tro på ekorneffekten – all den tid at et ekorn er betydelig større enn en sommerfugl. (Og hvis du først er overtroisk, kan jeg ikke skjønne hvorfor du tiltror en katt mer mystikk enn et ekorn.)

*

Sommerfugleffekten er kort fortalt at selv noe så lite som et slag med en sommerfuglvinge kan endre verden (eller været, som eksemplene oftest viser til). 

Se for deg følgende:

En sommerfugl flyr mot en husvegg. En flue hadde tenkt å lande på samme sted, men siden flua er en usosial, liten skapning som har en ganske stor intimsone (det skulle man ikke tro når man sitter og spiser middagen utendørs) bestemmer den seg for å sette seg på hodet ditt i stedet for å bli blafret på av en flørtende blomsterkopi.

Husk at for en flue ser skallen din ut som en flyplass. 

En flue tenker ikke så mye over annet enn hvor han kan lande i fred og ro og hvor nærmeste kuruke befinner seg. Du kan jo håpe at flua tenker at du er en fin landingsplass, og ikke at han tror at skallen din er et smørgåsbord av fordøyd og fordervet mat.

*

Du vet jo ikke at det er en flue som nærmer seg. Du tror det er en veps eller en nyfødt huggormbaby som har falt ned fra et tre (eksemplet med huggormungen er ikke diktet opp, men det betyr ikke at huggormer føder i trær) – og du får panikk. Du løper hysterisk rundt omkring, og får naboen din til å kvekke av latter der han står bak stuegardinene. 

Latteren hans forstyrrer hans kone som jobber hjemmefra. Hun er journalist og skulle akkurat til å avslutte en bitende kommentar om landets politiske ledelse med en snerten setning, men hun ble distrahert (og irritert: "Herregud, så dum den latteren hans er, jeg får lyst til å stappe en sokk inn i kjeften hans") og glemte å skrive et veldig viktig ord. Dette lille ordet endret hele teksten.

Korrekturlesere er dessverre en yrkesgruppe som blir sjeldnere og sjeldnere, så feilen ble stående.

*

Da avisen kom på gaten dagen etter, ble det alarm på statsministerens kontor. Statsministeren tok det hele med ro, for statsministere er ikke så enkle å vippe av pinnen, men det var et renn av en annen verden på telefon og mail, og det meste av arbeidsdagen gikk med til å roe ned partiet og andre som ville statsministeren - og landet - vel. 

Derfor ble det ikke tid til å skrive under det dokumentet som lå et par hakk ned i bunken, og derfor ble den viktige saken om barnehager, utenrikspolitikk eller samferdsel (eller hva det nå var) utsatt.

Mange år senere står du antakelig i en bilkø mens du banner over at du ikke rekker barnehagen. Eller sykehjemmet. 

Men så lang er vel køen forhåpentligvis ikke. Så lang at du ikke rekker sykehjemmet, mener jeg.

*

Alt dette bare på grunn av en sommerfugl.

*

Selv om sommerfugler ikke er så travle om vinteren, er det ingen grunn til å tro at små ting ikke kan påvirke store ting hele året. Sommerfuglen er nemlig bare valgt fordi den gir et fint mentalt bilde.

Man kan tenke seg akkurat den samme effekten med en måke, men "måkeeffekten" har ikke det samme poetiske suset over seg. Ikke flueefekten eller flaggermuseffekten heller. Det høres bare ekkelt ut.

At sommerfugler gir pene mentale bilder, sier noe om hvor lette vi er å lure. Sommerfugler er nemlig ikke pene. De er bare marker med støvete vinger.

*

Akkurat som ekorn er rotter med søt hale.

*

Ekornet som løp foran bilen min i dag, fikk meg til å vrikke foten. Ikke der og da, men da jeg hadde parkert og var på vei inn på kontoret gikk jeg helt i mine egne tanker mens jeg tenkte på den lille rakkeren, og så derfor ikke brosteinen som lå litt dumt til.

Det skulle vise seg å være en forkledd velsignelse. Skoene jeg hadde på meg da jeg vrikket foten kastet jeg i veggen av frustrasjon da jeg endelig satte meg ned på stolen min, og siden jeg ikke kan labbe barbent rundt, måtte jeg lete i skoskapene etter noe annet jeg kunne bruke.

Og der fant jeg flere par sko jeg ikke husket at jeg hadde. To av parene var til og med ubrukte!

*

Et ekorn over veien betyr med andre ord lykke og nye sko.

Disse gikk i veggen

Disse er muligens kjøpt i Ankara

Disse er ikke så gode å gå i som det ser ut som

En kollega omtalte disse (ubrukte) skoene som "helt disco"

... og disse (ubrukte) som "helt porno"

Disse løper jeg faktisk ganske fort i. Hvis jeg må.

Og her er tegneseriene på veggen. Hvis du hadde lurt på hva det sto der.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar